World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Blizzard Entertainment
Uitgever(s) Blizzard Entertainment
Datum van uitgave 13 november 2008
Huidige versie 3.0.2 tot 3.3.5
Genre(s) MMORPG
Speelmodus Multiplayer
Leeftijdsklasse PEGI: 12+
OFLC: E
Platform(s) Windows, Mac OS X
Media Dvd, Download, digital distribution
Systeemeisen
Zie: Systeemvereisten
Navigatie
Spelserie Warcraft
Uitbreiding van World of Warcraft
Voorloper World of Warcraft: The Burning Crusade
Vervolg World of Warcraft: Cataclysm
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

World of Warcraft: Wrath of the Lich King is de tweede uitbreiding van het Massively Multiplayer Online Role Playing Game World of Warcraft, waar het The Burning Crusade opvolgt. Het spel werd aangekondigd op de eerste dag van BlizzCon op 3 augustus 2007.[1] Wrath of the Lich King werd uitgebracht op 13 november 2008, in de eerste 24 uur dat het spel beschikbaar was werden er 2.8 miljoen exemplaren verkocht. Hierdoor het is het het snelst verkopende spel ooit, het vorige spel dat het record hield was de vorige uitbreiding The Burning Crusade wat 2.4 miljoen keer werd verkocht binnen de eerste 24 uur.[2]

Plot en inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal heeft een groot verband met Warcraft III (Illidan en Arthas Ner'Zhul). De oude orc Ner'Zhul heeft gefaald met het dienen van Kil'Jaeden en word verbannen uit Outland. Kil'Jaeden heeft andere plannen met Ner'Zhul en veranderd hem in een machtige persoon, The Lich King, op Azeroth. Hij maakt een leger genaamd The Scourge dat wordt geleid door The Lich King. Zonder The Lich King is The Scourge een groter gevaar voor Azeroth omdat ze geen verplichtingen hebben. Nadat The Scourge de aanval op Lordaeron begint, gaat de prins van Lordaeron, Arthas, en zijn goede vriendin, Lady Jana, naar Strateholm om dat te verhinderen. Dit lukt hun. Hoe dan ook was het al voorbestemd voor Arthas werd geboren dat hij The Lich King zal worden en dus aanvoerder van The Scourge. Ner'zhul probeert Arthas diep in Northrend te lokken. Daar werd hij geleid tot de plek waar de Frostmourne is verborgen, diep in de Citadel van Icecrown, dat één van de meeste sterkste wapens is van heel het universum. Hij ging naar de hoofdstad van Lordaeron, Undercity en door misleiding van Ner'Zhul vermoord hij zijn vader. De Forsaken neemt later Undercity over. Arthas komt op de plek waar Ner'Zhul is bedekt onder een laag ijs. Ner'Zhul vraagt om hem te bevrijden van deze gevangenschap en Arthas gaat daar op in. Nadat het ijs was gebroken kan Arthas de Helm of Domination oprapen en die opzetten. De eerste woorden die hij hoorde was van Ner'Zhul, "Now we are One". Arthas en Ner'Zhul hebben elkaars geheugen vermengd. Tijdens de 20 jarige rust heeft Arthas en Ner'Zhul gevochten voor de volledige macht over The Lich King. Arthas bevroor Ner'Zhul met de Frostmourne en is heerser over Northrend. Wrath of the Lich King is 20 jaar later nadat The Lich King wakker word op zijn troon. Arthas heeft alles verloren, zijn vader, vrienden, heeft foute beslissingen gemaakt en mensen verraden en vind het niet er om Azeroth te veroveren.

Northrend[bewerken]

Northrend in World of Warcraft: Wrath of the Lich King

Northrend is een continent met ongeveer de zelfde oppervlakte als Outland.Northrend is in het noorden van Azeroth gesitueerd. De bijnaam van Northrend wordt ook wel 'The Roof of the World' genoemd, aangezien daar het grootste gebouw van Azeroth is gebouwd met de hoogste toren, The Frozen Throne. Voor de Sundering gebeurde, was het continent Northrend helemaal onbekend. Een ras genaamd de Aqir vocht tegen de Trolls. De Trolls hebben de legers van Aqiri in tweeën gesplitst. De Aqiri vluchtte naar het noorden en daar kwamen ze het rijk van Azjol'Nerub tegen. Later hebben de Aqiri hun naam veranderd naar de Nerubians. 10.000 jaar voor Warcraft I is The Sundering gebeurd. Dit is een verandering van de planeet Azeroth omdat de Well of Eternity werd gesloten met de Dragon Soul om Sargeras tegen te houden. Het continent werd verdeel in 4 delen. 1 van die 4 delen was Northrend, geïsoleerd van de rest van de wereld. The Nerubians leefde er rustig .. tot de komst van The Lich King en The Scourge.

Northrend bestaat uit de volgende landen; Howling Fjord, Borean Tundra, Dragonblight, Grizzly Hills, Zul'Drak, Sholazar Basin, The Storm Peaks, Crystalsong Forest, Icecrown en een pvp plek alleen bedoel voor de Player versus Player systeem Wintergrasp.

The Frozen Throne[bewerken]

The Frozen Thone is een toren van ijs gesitueerd in Icecrown Citadel, Northrend. Arthas werd door Ner'zhul naar daar gelokt om hem te bevrijden van zijn gevang. Arthas wordt de nieuwe Lich King. Sindsdien is The Frozen Throne de plek waar The Lich King altijd zit, op zijn troon omringd met ijs. Rondom The Frozen Throne is een een volledig fort gebouwd om het zo te beschermen, Icecrown Citadel. Op dit moment is The Frozen Throne de plaats waar een oude Alliance generaal Bolvar op rust. Nadat Arthas faalt en sterft heeft King Terenas I Tirion uitgelegd, dat er altijd een Lich King moet zijn om The Scourge in bedwang te houden. Tirion wou zich opofferen en de Helm of Domination op zijn hoofd plaatsen maar dan was er Bolvar. Omdat hij stierf tijdens een gevecht tussen de Alliance en de Horde versus The Lich King, hebben de Dragon Aspects Bolvar weer tot leven gewekt. Bolvar vindt dat hij niet hoort in de wereld van de levenden. Tirion doet die Helm of Domination op zijn hoofd en zo word Bolvar de nieuwe Lich King.

Gameplay[bewerken]

Death Knight[bewerken]

De Death knight is een hero class en volger van The Lich King. Het is speelbaar zodra je tenminste 1 level 55 hebt of hoger. Eens je de class speelt begint de Death Knight aan een serie questen in Acherus: The Ebon Hold en de Scarlet Enclave waarbij hun verleden en afkomst. De Death Knihgt draagt alleen plate gear en is een sterke DPS of Tank dat gebruik maakt van een heel nieuw spell systeem. In plaats van Mana/Rage of Energy gebruikt de Death Knight Runes. Er zijn 6 Runes waarvan het verdeeld is in 3 verschillende, Blood, Frost en Unholy die om de 10 seconden terug uit hun, zogenaamde, cooldown zijn. Ook gebruikt de Death Knight Runic Power dat als het systeem van Rage werkt.

Op BlizzCon 2007, heeft Blizzard het debuut van Hero Classes geïntroduceerd; een lang verwacht nieuwigheid in World of Warcraft. Hero classes zullen bestaan uit classes uit Warcraft III die te sterk waren om vanaf level 1 te beginnen of die niet paste in een vroeg stadium van het spel. Momenteel kondigde Blizzard maar 1 Hero class aan: de Death Knight. Maar wel is bekend dat meer Hero Classes zullen volgen in latere uitbreidingen.

Uitbreidingen[bewerken]

De nieuwe uitbreiding zorgt ervoor dat spelers zich kunnen verplaatsen naar een nieuw continent: Northrend, en daar tot level 80 kunnen levelen. Ook is de eerste Hero class, de 'Death Knight' beschikbaar voor spelers met een karakter dat minimaal level 55 is. Men kan met die class vanaf level 55 spelen tot level 80.

Er komen nieuwe PvP Battlegrounds en ook gebouwen die vernietigd kunnen worden met de nieuw geïntroduceerde Siege Weapons. Net zoals voorheen worden er weer vele nieuwe 5-man-, 10-man- en 25-man-dungeons geïntroduceerd.

Features[bewerken]

Enkele features genoemd op Blizzcon samengevat.

 • Maximum level naar 80
 • Een speelbare Death Knight Hero Class
 • Een nieuw continent: Northrend
 • Introductie van Siege Weapons
 • Verwoestbare gebouwen
 • Nieuwe items, quests, dungeons en mobs
 • Bijkomende dansen en andere emoties voor nieuwe en bestaande characters
 • Een niet-instanced Battleground (Wintergrasp). Nu in patch 3.2.0. is Wintergrasp wel instanced.
 • Ook is het mogelijk om net als in The Burning Crusade met bepaalde quests bommen te werpen vanaf een flying mount. Maar het is nu ook mogelijk om tijdens bepaalde quests in WOTLK (Wrath Of The Lich King) mee te rijden met een NPC, of een andere speler om bommen te werpen.

Instances[bewerken]

Er zijn veel nieuwe instances bijgekomen in deze expansion:

 • Utgarde Keep - Een instance in the Howling Fjord vol met Vrykul, een Viking-achtig ras dat strijdt voor The Lich King. Bedoeld voor level 68 tot 72.
 • Utgarde Pinnacle - Het tweede deel uit dit fort. Hier zitten de Vrykul die wel of niet waardig waren, en zijn veranderd in de Undead. Ook woont de leider van de Vrykul hier, King Ymyron. Het is bedoeld voor mensen uit 78-80.
 • Nexus - Deze instance bevindt zich in het westelijke gebied in Borean Tundra dat Coldarra heet. Nexus bevindt zich in het onderste deel van The Nexus. Bedoeld voor level 68 tot 72.
 • Azjol-Nerub - Het verwoeste fort van het spinnenvolk de Nerubians, voor spelers van level 72.
 • The Violet Hold - De instance die zich bevindt in Dalaran. Beschikbaar voor spelers level 75 tot 77.
 • Oculus - Een instance voor meer ervaren spelers vanaf level 78. Deze instance bevindt zich op de eerste verdieping van The Nexus.
 • Azjol-Nerub : Ahn'kanet the Old Kingdom. Dit is het tweede deel van het verwoeste fort voor spelers van 76.
 • Caverns of Time: The Culling of Stratholme - Deze instance bevindt zich is de Caverns of Time in Tanaris. Het is voor spelers van level 80. Hierbij moet de speler Arthas helpen bij het verslaan van de Scourge.
 • The Obsidion Sactum : Een raid met 3 mini bosses en Sartharion. is normaal de eerste raid die je te zien krijgt als je lvl 80 bent
 • Vault of Archavon : Een raid die alleen beschikbaar is als de speler Wintergrasp bezit. Het is de raid die mensen waarschijnlijk als eerste doen. De bosses zijn Archavon the Stone Watcher, Emalon the Storm Watcher en Koralon the Flame Watcher. In patch 3.3 komt er een nieuwe boss bij, genaamd Toravon the Ice Watcher.
 • Naxxramas - Terug van weggeweest uit de Plaguelands. Nu belegert hij Wintergarde en heeft de helft al vernietigd. Bekijk nogmaals wat de Scourge hier hebben achtergelaten. Dit is de 2de raid die men zal zien, Maar het heeft de makkelijkste moeilijkheidsgrade naast Vault of Archavon.
 • Ulduar - Deze raid kan de speler doen op 10 man of 25 man. De instance staat in Storm Peaks.
 • The Eye of Eternity - De raid van dit fort hier bevecht de speler de leider van de blauwe draken genaamd Malygos. Het is de derde raid in moeilijkheidsgraad. Hier kan men pas in als een van de spelers party members de Key to the Focusing Iris bezit. Deze Key dropt van Sapphiron in Naxxramas (10 of 25 man)
 • Crusaders Colliseum - nieuw in patch 3.2.0. Men heeft hier een 5 man normal en een 5 man heroic, genaamd, Trial of the Champion. De items die de speler krijgt uit de heroic staan gelijk aan Ulduar 10 man. Dan zijn er ook nog Trial of the (Grand) Crusader hier voor geldt een 10 man en 25 man, zowel normal als heroic.
 • Icecrown Citadel - Nieuw in patch 3.3. Bij de Citadel zijn drie 5 man instances, Forge of Souls, Pit of Saron en Halls of Reflection. Hierin versla je monsters van The Lich King. Ook is er een raid 10/25 man zowel normal als heroic. In deze raid versla je ook monsters van The Lich King.
 • The Ruby Sanctum - Nieuw in patch 3.3.5. In deze raid instance versla je draken van de Black Dragongflight. De items staan gelijk aan Icecrown Citadel. Ook hier heb je een 10/25 man setting zowel normal als heroic.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (PC). GameSpy (3 augustus 2007)
 2. WoW: WotLK breekt records. Techzine (20 november 2008)