Wyers (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schutterschild Wyers

Wyers (ook: Wijers) is een Nederlands patriciërsgeslacht dat oorspronkelijk afkomstig is uit Limburg. De familie is opgenomen in de reeks Nederland's Patriciaat van het Centraal Bureau voor Genealogie.

Geschiedenis[bewerken]

Stamvader is Arnoldus (Arndt) Wyers, geboren te Merkelbeek omstreeks 1575, vestigt zich te Meerssen, herbergier en landbouwer aldaar, gegoed te Merkelbeek en te Meerssen, eigenaar van het "Huys in de Steghe". De reeks wordt vervolgd met zijn zoon Petrus Wyers, geboren te Meerssen omstreeks 1607, landbouwer aldaar, schepen van Ulestraten, heilige geestmeester, schepen en burgemeester van Meerssen, pachter van tienden onder Rothem en van de grote zwijgende landtol Land van Valkenburg, gegoed te Merkelbeek en te Meerssen. Het familiewapen komt voor het eerst voor op een zilveren schuttersschild dat Arnoldus (Aert) Wyers, gedoopt te Meerssen 28 jan. 1634, collecteur en schatheffer te Meerssen en te Houthem, burgemeester van Houthem, gegoed aldaar, aan de schutterij schonk als schutterskoning van Meerssen op 3 mei 1671.

De namen Wyers, Wijers, Weijers, Wiers, van de Wyer enz. komen in Zuid-Limburg al vroeg voor. De leden van de familie schrijven zich in de regel Wyers, maar volgens de akten van de burgerlijke stand is de naam meestal Wijers.

De familie Wyers bracht behalve politici en geleerden ook ondernemers voort, getuige de rijke historie van de firma J.P. Wyers (1797-2005) en het jenevermerk Wyers.

Familiewapen[bewerken]

I

In rood een zilveren zwaan met gouden snavel, zwemmend op zilver golvend water, blauw geschaduwd. Helmteken: een uitkomende zilveren zwaan met gouden snavel en gespreide vleugels. Dekkleden: zilver en rood.

II

In goud drie rode bisschopshoeden. Helmteken: een rode bisschopshoed tussen een vlucht van rood en goud. Dekkleden: rood, gevoerd van goud.

Enkele telgen[bewerken]

  • Johannes Petrus Wyers (1770-1848), vestigt zich te Dordrecht, oprichter (1797) firma J.P. Wyers, winkeliers in wollen en katoenen stoffen te Dordrecht
  • Johannes Ludovicus Wyers (1809-1896), lid firma J.P. Wyers, regent r.k. weeshuis te Dordrecht.
  • Johannes Petrus August Wyers (1851-1914), lid firma J.P. Wyers, voorzitter kamer van koophandel en fabrieken te Dordrecht, vice-consul van Frankrijk
  • Herman Christiaan Wijers (1853 -1924), oprichter firma H. C. Wijers, distillateurs te Dordrecht, directeur Vereenigde Distilleerderijen H. C. Wyers N.V. te Dordrecht
  • Mr. Theodorus Renerus Josephus (René) Wijers (1891-1973), president gerechtshof 's-Hertogenbosch, minister van Justitie, lid Eerste Kamer der Staten-Generaal
  • Prof. dr. Herman Joseph Gerard Wyers (1894-1975), hoogleraar pathologische anatomie Radboud Universiteit Nijmegen
Bronnen, noten en/of referenties