X Factor (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
X Factor
Genre Talentenjacht
Speelduur per afl. 60–120 min. (incl. reclame)
Bedenker Simon Cowell
Presentatie Martijn Krabbé (2008-2013)
Wendy van Dijk (2006-2011)
Jury Angela Groothuizen (2008-2013)
Gordon (2008-2013)
Ali B (2013)
Candy Dulfer (2013)
Henkjan Smits (2006-2007)
Marianne van Wijnkoop (2006-2007)
Henk Temming (2006-2007)
Eric van Tijn (2008-2011)
Stacey Rookhuizen (2008-2011)
Voice-over Jeroen Nieuwenhuize (2008-2013)
Regie Marc Pos
Martijn Nieman
Jeroen van Zalk
Walter Bavelaar
Jos Budie
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent FremantleMedia
Uitzendingen
Start 28 oktober 2006
Einde 5 juli 2013
Afleveringen 121
Seizoenen 5
Zender RTL 4
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

X Factor was een Nederlands talentenjachtprogramma op televisie, dat van start ging in oktober 2006 op RTL 4 en gepresenteerd werd door Wendy van Dijk. Vanaf het tweede seizoen, dat vanaf januari 2009 te zien was, was de presentatie in handen van Wendy van Dijk samen met Martijn Krabbé. De titel X Factor refereert aan datgene wat iemand tot een ster maakt.

De kandidaten moeten a capella auditie doen voor een jury – in seizoen 5 waren dit Angela Groothuizen, Gordon, Ali B en Candy Dulfer – en sinds seizoen 4 met livepubliek en een tapeband, in de hoop op de volgende ronde "X Campus" te bereiken. Na een druk selectieproces krijgt elk jurylid een categorie om als mentor binnen die categorie aan de slag te gaan. De mentor bepaalt zelf ook welke drie finalisten hij of zij meeneemt naar de liveshows. Tijdens de wekelijkse liveshows kan het publiek met televoting stemmen op hun favoriet. Er zijn tot op heden vijf winnaars: Sharon Kips, Lisa Hordijk, Jaap van Reesema, Rochelle Perts en Haris Alagic. Direct na de finale worden de eerste singles van de winnaars uitgebracht. Alle winnaars krijgen een driejarig platencontract bij Sony BMG. Naast de winnaar tekenen vaak ook andere finalisten een contract bij Sony BMG.

Het televisieformat The X Factor is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en was in vele landen te zien. De vier populairste versies zijn die van het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Italië en de Nederlandse versie zelf. Ook onder andere in Spanje, Griekenland, Portugal, India en Colombia worden of werden versies van The X Factor uitgezonden.

Overzicht van de seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemers in de categorie "15 tot 25 jaar"
Deelnemers in de categorie "Jongens"
Deelnemers in de categorie "Meisjes"
Deelnemers in de categorie "26+"
Deelnemers in de categorie "Groepen"

Seizoen Start Finale Winnaar Runner-up Derde Winnende mentor Presentatie Sponsor Jury Gastjurylid
Één 28 oktober 2006 24 februari 2007 Sharon Kips Richy Brown X6 Henkjan Smits Wendy van Dijk Rexona[1] Henkjan Smits
Marianne van Wijnkoop
Henk Temming
Twee 16 januari 2009 9 mei 2009 Lisa Hordijk Rachel Kramer Jamal Bijnoe Gordon Wendy van Dijk
Martijn Krabbé
Fiat[2] Eric van Tijn
Stacey Rookhuizen
Angela Groothuizen
Gordon
Drie 5 februari 2010 29 mei 2010 Jaap van Reesema Maaike Vos Kelvin Muïs Angela Groothuizen Fiat
Stimorol Ice
Edsilia Rombley
Vier 28 januari 2011 10 juni 2011 Rochelle Perts Adlicious Rolf Wienk Eric van Tijn Fiat
Pepsi[3]
Ruud de Wild
Vijf 19 april 2013 5 juli 2013 Haris Alagic Adriaan Persons B-Brave Angela Groothuizen Martijn Krabbé Mazda
Rivella
Angela Groothuizen
Gordon
Ali B
Candy Dulfer

Programmaformule[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma bestaat uit verschillende ronden. In elke ronde vallen kandidaten af. De kandidaten moeten zich elke week bewijzen met hun zang- en danstalenten. Uiteindelijk blijven er twee kandidaten over die in de finale de laatste strijd aangaan met elkaar. Degene die van de kijkers thuis de meeste stemmen krijgt, is de winnaar.

De opzet van seizoen 1 en 2-3 was wel verschillend. Zo kende seizoen 1 maar drie categorieën: Solisten 15-25, Solisten 26+ en groepen. In seizoen 2 werd de categorie Solisten 15-25 verdeeld tussen jongens en meisjes. Ook kregen de juryleden in seizoen 1 al na de audities een categorie toegewezen, terwijl dit in seizoen 2-3 na de laatste ronde van X Campus was. In seizoen 4 was het jurybezoek verwijderd en werd deze ronde binnen de X Campus verwerkt. Hierdoor kregen de juryleden tijdens de X Campus hun categorie al toegewezen. Voor het vijfde seizoen kregen de juryleden voor de audities al een categorie toegewezen en waren zij ook als enige ervoor verantwoordelijk of een kandidaat wel of niet naar de volgende ronde ging. Net als in het vierde seizoen was hier geen jury aanwezig en was dit in de tweede ronde verweven. Daarnaast werd de X Campus omgedoopt in Camp X.

Er zijn in totaal 5 ronden:

  • Ronde 1: Pre-audities (deze audities bepalen wie voor de jury zal zingen)
  • Ronde 2: Jury's auditie
  • Ronde 3: X Campus
  • Ronde 4: Juryvisit (jurybezoek)
  • Ronde 5: Liveshows

Audities[bewerken | brontekst bewerken]

De kandidaten moeten eerst auditie doen voor de producers van het programma. Vaak zijn hierbij coaches aanwezig die later terugkeren in het programma. Voorbeelden zijn Babette Labeij of Ellen Eeftink. Deze audities worden niet gefilmd. Alleen succesvolle kandidaten (talentvolle kandidaten of kandidaten die amusante amusementstelevisie maken) gaan door naar de audities voor de jury.

Een selectie van de door de producer doorgelaten kandidaten mag zich daarna bewijzen tegenover de jury. Deze audities worden wél opgenomen. De beste of leukste worden uitgezonden op televisie. De audities worden gehouden in een auditiekamer en de kandidaten geven een korte uitvoering van hun eigen gekozen lied ten beste. Als de meerderheid van de jury of gelijkstand (twee juryleden) "ja" zeggen, dan gaat de kandidaat door naar de Camp X. Anders moet de kandidaat terug naar huis. In seizoen 4 moet de kandidaat een meerderheid van de stemmen hebben, dus drie keer een "ja". Wanneer een kandidaat maar twee "ja's" heeft, moeten hij nog een keer auditeren. Hij krijgt daarvoor nog feedback van de jury. Wanneer de kandidaat vervolgens nog steeds geen meerderheid van de stemmen heeft, gaat zijn optreden alsnog niet door.

Sinds het vierde seizoen moeten de kandidaten niet alleen auditie doen voor een vierkoppige jury, maar doen zij auditie voor een zaal met publiek, net zoals dat in de Britse programma's X Factor en Got Talent gebeurt.[4]

In het vijfde seizoen kreeg ieder jurylid al voor de audities zijn eigen categorie toegewezen. Tijdens de audities jureerden zij daarom alleen in hun eigen categorie; de overige drie juryleden konden de audities in een andere kamer volgen.[5]

Er waren in totaal 12.128 aanmeldingen voor seizoen 1 en 14.629 voor seizoen 2. Voor seizoen 3 werd het aantal aanmeldingen niet bekendgemaakt. Wel is bekend dat het ging om meer dan 15.000. Ook tijdens seizoen 4 zouden er meer dan 15.000 aanmeldingen zijn geweest.[6]

X Campus[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat alle audities hebben plaatsgevonden, komen de overgebleven kandidaten bij elkaar op de X Campus (in seizoen 1 De Confrontatie). Hier moeten alle kandidaten liedjes zingen die de jury voor ze kiest. De X Campus bestaat uit drie ronden. Namelijk een chorus-line, een trio (waarvan de categorie groepen alleen tijdens seizoen 2 in een trio werden gevormd) en als laatst het X Campus-concert.

De juryleden werken samen (een uitzondering hierop was het eerste seizoen) en zoeken samen de laatste 5, 6 en soms 7 kandidaten per categorie uit. Daarna krijgt ieder jurylid te horen welke categorie hij moet coachen.

Zoals hierboven al was aangeven, seizoen 1 kende niet de X Campus, maar De Confrontatie. Die kwam bijna op hetzelfde neer, alleen had toen ieder jurylid al een eigen categorie en kon hij zelf de inhoud van de ronden bepalen. Door de verandering van het vijfde seizoen is het hele idee van de X Campus weggehaald en gaan de auditanten meteen door naar Camp X, dat meer gebaseerd is op de Juryvisit.

Juryvisits[bewerken | brontekst bewerken]

In deze ronde nodigt het jurylid zijn of haar kandidaten "thuis" uit of op een andere plek waar het jurylid zich thuis voelt. De coach stoomt in deze ronde de deelnemers klaar voor de liveshows, van kleding tot make-up en van zang tot presentatie. De kandidaten krijgen allemaal nog één kans om zich te bewijzen voor de liveshows. De jury nodigt een zelfgekozen gast uit om te bepalen welke drie kandidaten het jurylid door moet laten gaan.

Seizoen vier kende geen Juryvisit: deze werd in de X Campus verwerkt. De juryleden kregen hun eigen categorie tussen de trio's en het X Campus-concert. Elke coach moest zijn kandidaten voorbereiden op het concert en kreeg hier net als bij de Juryvisit hulp van een gast naar keuze.

In het vijfde seizoen werd de X Campus juist geschrapt, om plaats te maken voor Camp X, dat meer gebaseerd is op de Juryvisits.

Liveshows[bewerken | brontekst bewerken]

De liveshows bestaan uit twee afleveringen. De eerste bestaat uit de optredens van de kandidaten en de tweede uit de resultaten van de televoting van het publiek, waar vervolgens één of meer kandidaten worden geëlimineerd. Daarnaast komt sinds seizoen twee bovendien een beroemde gast zijn nieuwste nummer zingen. De liveshows worden gehouden en gefilmd in de grootste studio van Europa, Studio 22. In seizoen 1 was de liveshow op zaterdagavond en volgden de resultaten op zondagavond. Vanaf seizoen 2 waren beide op vrijdagavond. Vanaf seizoen 5 zijn de liveshow en de resultshow niet meer opgesplitst in twee afleveringen, maar zijn ze beide in één aflevering te zien.

In de liveshow zingt iedere kandidaat een liedje voor de jury en het publiek. Hij zingt met een band mee en krijgt hulp van achtergronddansers. Daarnaast is het ook toegestaan dat hij zichzelf begeleidt met een saxofoon, gitaar of piano. Elk liveshow staat in het teken van een bepaald thema. Elk kandidaat zingt een nummer dat binnen het thema past. Er zijn verschillende thema's, zoals Love, Musical, Soundtrack, Top 1 Hit en Nederlandstalig. Na het optreden geeft de jury commentaar op het optreden. Nadat alle kandidaten aan de beurt zijn geweest, gaan de telefoonlijnen open, zodat het publiek kan laten weten welke kandidaat ze graag in de race willen houden.

Wanneer het aantal kandidaten is teruggebracht tot vijf (seizoen 1) of zes (vanaf seizoen 2) wordt de procedure licht aangepast. Elke kandidaat zingt nu twee keer in de eerste show, waarop het publiek meteen kan stemmen na het eerste nummer. (Vanaf seizoen 3 kon het publiek vanaf dit punt al tijdens de opening stemmen.) Dit gaat zo door totdat er nog maar twee (seizoen 1 en vanaf 3) of drie (seizoen 2) finalisten overgebleven zijn. Deze kandidaten mogen gaan samen strijden in de "grande finale", waar uiteindelijk de winnaar door de kijkers wordt bepaald.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Voordat de resultaten worden bekendgemaakt, is er nog een optreden van een beroemde gast dat meestal iets met het weekthema te maken heeft. Vervolgens wordt willekeurig bekendgemaakt welke kandidaten een plek hebben gehaald in de liveshow van de week erna. De twee kandidaten die het laagste aantal stemmen hebben gekregen, blijven over en moeten hun optreden nog een keer doen in de "sing-off". Het is vervolgens aan de jury om te beslissen welke van de twee kandidaten het programma moet verlaten. In seizoen 1 moest een kandidaat twee tegenstemmen hebben om geëlimineerd te worden en met de komst van het vierde jurylid vanaf seizoen 2 moest een kandidaat ten minste drie tegenstemmen hebben. Had de jury met haar eliminatiestem een gelijkspel veroorzaakt, dan kwam er een zogeheten "deadlock". Dat wil zeggen dat alsnog de kandidaat met het laagste aantal stemmen werd geëlimineerd.

Zodra het aantal overgebleven kandidaten is teruggelopen tot drie (seizoen 1), zes (seizoen 2) of vier (vanaf seizoen 3), wordt de kandidaat met het laagste aantal stemmen automatisch geëlimineerd. De juryleden hoeven dan niet meer te stemmen: hun enige rol is dan nog het coachen van hun eigen kandidaten en het becommentariëren van de optredens.

Na X Factor[bewerken | brontekst bewerken]

De winnaar van X Factor krijgt een platencontract bij Sony BMG. De winnaar tekent voor een contract van drie jaar. Tevens neemt Sony BMG ook het management van de winnaar op zich.

Bij seizoen 1 werd het debuutalbum al snel na de finale uitgebracht. Het album stond echter vol covers. Vanaf seizoen 2 werd dit echter helemaal veranderd. Zo neemt de kandidaat met de platenmaatschappij en de manager de tijd om de juiste nummers voor het album uit te zoeken.

Na het derde seizoen van X Factor kregen de zeven beste kandidaten de kans om op te treden tijdens X Factor in concert.[7] Na het vierde seizoen gaven de top zes een concert genaamd X Factor eXperience in Studio 21.

Juryleden en prestaties[bewerken | brontekst bewerken]

Juryleden[bewerken | brontekst bewerken]

In seizoen 1 bestond de jury uit Henkjan Smits, een producent die tevens als talentscout actief was, Henk Temming, platenproducer/componist/tekstschrijver/zanger, en Marianne van Wijnkoop casting director voor musicals. De jury was een kopie van de eerste versie van de jury van de Britse variant van het programma. In seizoen 2 t/m 4 was er een geheel nieuwe jury, bestaande uit Stacey Rookhuizen, Eric van Tijn, Angela Groothuizen en Gordon. Marjolein Keuning werd ook benaderd in de plaats van Groothuizen, maar kon haar werkzaamheden voor X Factor niet combineren met haar overige werk en zorg voor het gezin.[8] In het vijfde seizoen namen naast Gordon en Groothuizen Ali B en Candy Dulfer in het jurypanel plaats.

Jurylid Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4 Seizoen 5
Henkjan Smits
Henk Temming
Marianne van Wijnkoop
Stacey Rookhuizen
Eric van Tijn
Angela Groothuizen
Gordon
Ali B
Candy Dulfer

Jury's categorie en hun finalisten[bewerken | brontekst bewerken]

In elk seizoen coacht ieder jurylid een eigen categorie. De producers wijzen een categorie aan voor de juryleden. Vervolgens kiezen de juryleden drie kandidaten uit voor de liveshows. Onderstaande tabel geeft weer welk jurylid welke acts had en wie hij of zij naar de liveshows stuurde.

Legenda:

– Winnende jury/categorie. Winnaars zijn vetgedrukt.
Seizoen N.v.t.
Een Henkjan Smits Marianne van Wijnkoop Henk Temming
15-25
Sharon Kips
Richy Brown
Christian Link
Groepen
X6
Hearts
Groovin' Sound
26+
Anja Wessels
Dorine Bijl
Melanie Mackintosh
Ruben Thurnim
Twee Eric van Tijn Stacey Rookhuizen Angela Groothuizen Gordon
Groepen
Whatever
Rev 'n Ros
K.L.E.M.
Jongens
Jamal Bijnoe
Luigiano Paals
Laurens Wauters
26+
Rachel Kramer
Roan Hamminga
Irma Derby
Meisjes
Lisa Hordijk
Hester Kootstra
Jennifer Terwel
Drie 26+
Dony Vernianto
Sarina Kuipers
Janna van den Broek
Meisjes
Maaike Vos
Sumera Espinel
Daniëlle Penning
Jongens
Jaap Reesema
Kelvin Muïs
Mathijs Rumping
Groepen
BadBoyz
4Granted
Fierce
Vier Meisjes
Rochelle Perts
Jessica Mougin
Tania Christopher
26+
Pyke Pos
Ed Ruyer
Jantine Mak
Groepen
Adlicious
Sim'Ran
Sway
Jongens
Rolf Wienk
Tim Suyderhoud
Jesse Zwaan
Vijf Ali B Candy Dulfer Angela Groothuizen Gordon
Meisjes
Milou van Egmond
Clarissa Alberg
26+
Astrid Tan
Brown Hill
Jongens
Haris Alagic
Adriaan Persons
Groepen
B-Brave
Orpheus

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 januari 2010 kreeg X Factor de "Beeld en Geluid Award". Dit zijn vakprijzen voor de hoogst gewaardeerde Nederlandse tv-programma's en multimediaconcepten, beste acteur en actrice en tv-persoonlijkheid. X Factor won de strijd van Op zoek naar Joseph en Popstars in de categorie Amusement. Eric van Tijn, Wendy van Dijk en Martijn Krabbé namen de prijs in ontvangst.[9] Op 23 januari 2012 kreeg X Factor wederom de "Beeld en Geluid Award" binnen de categorie Amusement 2011, daarmee de eveneens genomineerde zware concurrent The voice of Holland voorbijstrevend.[10]

Kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

De lagere cijfers van het vierde seizoen waren deels te wijten aan sterke programma's als Flikken Maastricht op de andere zenders.

Seizoen Timeslot Afl. Première Finale Kijkcijfers
(in mln.)
Datum Kijkcijfers
première
(in mln.)
Datum Kijkcijfers
finale
(in mln.)
Seizoen 1
Zaterdag 20.30
27
28 oktober 2006
1,58
24 februari 2007
1,78 1,52
Seizoen 2
Vrijdag 20.30
25
16 januari 2009
1,48
9 mei 2009
2,55 1,57
Seizoen 3 27
5 februari 2010
1,54
29 mei 2010
2,11 1,55
Seizoen 4 30
28 januari 2011
1,24
10 juni 2011
1,68 1,33
Seizoen 5 12
19 april 2013
1,76
5 juli 2013
1,22 1,34

Muziekuitgaven van X Factor-finalisten[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden verschillende singles uitgebracht door de finalisten van X Factor, maar de meeste haalden de lijsten niet. De bekendste single is dan toch Hallelujah van Lisa Hordijk. Alleen de singles die daadwerkelijk een positie hebben behaald in de hitlijsten zijn verwerkt in het overzicht.

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Artiest Seizoen Wedstrijd­resultaat Lied Verschijningsdatum
Nederland
NL Top 40 NL Top 100
Sharon Kips 1 Winnaar "Heartbreak Away" 26 februari 2007 1 1
Sharon Kips 1 Winnaar "Heaven Knows" 14 mei 2007 tip 67
X6 1 3e "I Dare You" 29 mei 2007 - 81
Chris LeMay 1 5e "Think About That" 2 februari 2010 tip -
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Hallelujah" 8 mei 2009 1 1
Lisa Hordijk 2 Winnaar "No Good for Me" 13 november 2009 26 4
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Promises, Promises" 1 februari 2010 35 44
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Little By Little" 29 mei 2010 tip 71
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Love Me Tender" 8 oktober 2010 tip 85
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Euphoria" 20 november 2012 - 87
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Silhouette" 7 januari 2013 31 31
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Crazy" 3 mei 2013 tip 81
Rachel Kramer 2 Runner-up "'Cause I... (Complete You)" 29 januari 2010 - 38
Jaap van Reesema 3 Winnaar "Don't Stop Believin'" 29 mei 2010 10 1
Jaap van Reesema 3 Winnaar "Walk to the Other Side" 29 oktober 2010 tip 62
Jaap van Reesema 3 Winnaar "Hoe hard je ook rent" 11 maart 2011 - 52
Maaike Vos 3 Runner-up "We Belong to the Night" 29 mei 2010 26 4
Rochelle Perts 4 Winnaar "No Air" 10 juni 2011 2 1
Rochelle Perts 4 Winnaar "Strong" 13 juni 2011 - 6
Rochelle Perts 4 Winnaar "What a Life" 2 februari 2012 - 68
Adlicious 4 Runner-up "Maniac" 10 juni 2011 - 35
Adlicious 4 Runner-up "Flavour" 22 september 2011 - 82
Rolf Wienk 4 3e "Ave Maria" 7 juli 2011 - 73
Sway 4 7e "Stop And Stare" 21 maart 2013 - 34
Haris Alagic 5 Winnaar "Playing with Fire" 6 juli 2013 27 9
Adriaan Persons 5 Runner-up "Als je gaat" 6 juli 2013 - 19
B-Brave 5 3e "Up" 6 juli 2013 - 45

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Artiest Seizoen Wedstrijd­resultaat Album Verschijningsdatum
Nederland
Hit­notering
Sharon Kips 1 Winnaar "10" 28 mei 2007 9
Sharon Kips 1 Winnaar "Love Will Bring You Home" 14 december 2009 -
Sharon Kips 1 Winnaar "Amazing Grace" 19 juni 2012 -
Sharon Kips 1 Winnaar "Groei Maar" 29 november 2012 -
Chris LeMay 1 5de "Red Alert" 28 mei 2010 -
Dorine Bijl 1 6de "Oud En Wijs Genoeg" 7 maart 2008 -
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Smoke" 27 november 2009 4
Lisa Hordijk 2 Winnaar "Breaking Away" 10 mei 2013 10
Jaap van Reesema 3 Winnaar "Changing Man" 27 mei 2011 47
Rochelle Perts 4 Winnaar "You vs. Me" 2 april 2012 11

Charity Single[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het derde seizoen van het programma werd You're the Voice van John Farnham door de finalisten ingezongen en digitaal uitgebracht onder de naam Seizoen 3. De opbrengst van deze single ging naar War Child, een hulporganisatie voor kinderen met oorlogservaringen. De single werd speciaal uitgebracht naar aanleiding van hun optreden op het War Child Peace Concert, dat naar aanleiding van 65 jaar vrede in Nederland was georganiseerd.[11][12]

De single werd tevens door alle 12 finalisten in de vierde liveshow gezongen.

Jaar Liedje Hitnotering
NL Top 40 NL Top 100 iTunes Music Store
The X Factor-finalisten
2010 "You're the Voice" 30 2 1

Merchandise[bewerken | brontekst bewerken]

Game
  • Seizoen 4: X-Factor: The Videogame (2010)[13]
Boek
  • Seizoen 1: Ontdek je X-Factor! (2006)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]