XBMC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
XBMC Media Center
XBMC
XBMC Media Center
XBMC Media Center
Ontwikkelaar XBMC-team
Recentste versie 13.2 Gotham 
(18 augustus 2014)
Laatste bètaversie 13.2 RC 1 Gotham 
(8 augustus 2014)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, Linux, OS X en Apple TV OS/iOS/Android(ARM)
Geschreven in C++ (XBMC) en Python (XBMC-scripts)
Categorie Mediacenter
Licentie GPL 2
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

XBMC (voorheen Xbox Media Center) is een opensource-mediacenter, compatibel met verschillende besturingssystemen. Het werd oorspronkelijk geschreven voor de Xbox, maar later kwamen daar versies bij voor Windows, Mac en Linux. Sinds versie 9.04 ondersteunt XBMC het Xbox platform niet meer. Er is echter nog wel een team dat XBMC voor de orginele Xbox updatet. (XBMC4XBOX) XBMC is de opvolger van de voorheen populaire Xbox Media Player. Er is ook een live-cd en een live USB-versie ("XBMC Live") zodat men XBMC kan proberen, zonder het daadwerkelijk te installeren.

Vanaf versie 14.0 verandert de naam XBMC in Kodi.

Details[bewerken]

XBMC ondersteunt een waaier aan multimediaformaten en beschikt over functies zoals een afspeellijst, audiovisualisaties, diashows en weersverwachting. Daarnaast zijn er ook diverse uitbreidingen die beschikbaar worden gemaakt door derden. Als mediacenter kan XBMC de meeste audio- en videobestandsformaten afspelen, alsmede afbeeldingen weergeven van om het even welke bron, zoals cd's, dvd's, USB-geheugendrives, het internet, en via het LAN. XBMC komt voort uit een hobby van vrijwilligers. Het programma wordt niet geproduceerd, goedgekeurd of gesteund door Microsoft.

Software die voor de Xbox geschreven wordt is niet illegaal. Iedereen mag een programma bedenken dat eventueel op de Xbox uitgevoerd zou kunnen worden. Microsoft legt de drempel om te beginnen aan Xbox-softwareontwikkeling hierdoor erg laag. Microsoft verlangt echter geld zodra iemand software voor de Xbox op de markt gaat brengen. Ze doen dit door de compilers voor Xbox aan een dure en vrij beperkende licentie te binden. Een compiler maakt van de geschreven software een op de Xbox uit te voeren bestand. Zulks leidt tot de eigenaardige situatie dat het schrijven van XBMC door de ontwikkelaars niet illegaal is, maar zij geen uitvoerbare versie mogen verstrekken. De enige manier om aan XBMC voor de Xbox te komen, is voor de meeste mensen dus via illegale kanalen.

Door de veroudering van de hardware van de Xbox en door het verlangen om het project uit te breiden, is een port voor de PC gemaakt. Door de rekenkracht van moderne hardware van PC's is de XBMC nu in staat om HD-content te decoderen tot 1080p. Hiermee wordt de beperking van de originele Xbox-versie van de XBMC vermeden. De nieuwe versie van XBMC is dan ook in staat HD in het formaat Matroska (MKV) af te spelen, waarbij XBMC gebruik maakt van DXVA (DirectX voor Video van Microsoft), hierdoor wordt bij het afspelen tijdens het decoderen de GPU gebruikt van een nVidia- of Ati-videokaart waardoor het afspelen veel vloeiender zal verlopen. Het hinderlijke stotteren als een ondertitel wordt gebruikt behoort daardoor tot het verleden. De videokaartjes die DXVA ondersteunen zijn betaalbaar geworden zodat een wat oudere PC misschien ook gebruikt kan worden. XBMC draait bijvoorbeeld goed op een Athlon 3200+ met nVidia- of Ati-kaart. Vanaf versie 10 kan XBMC beschouwd worden als volwaardig alternatief voor MCE (Media Center) van Microsoft.

De ports voor de besturingssystemen Mac OS X en Microsoft Windows zijn gemaakt door enkele vrijwilligers uit de gemeenschap rondom XBMC. XBMC als geheel wordt gedistribueerd onder de GPL. Tegenwoordig wordt het project ook financieel ondersteund door commerciële bedrijven.

Externe links[bewerken]