Xalapa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Xalapa de Enríquez)
Xalapa-Enríquez
Plaats in Mexico Vlag van Mexico
Wapen van Xalapa-Enríquez
Xalapa (Mexico)
Xalapa
Situering
Deelstaat Veracruz de Ignacio de la Llave
Gemeente Xalapa
Coördinaten 19° 32′ NB, 96° 56′ WL
Algemeen
Inwoners 387.879 (2005)
Hoogte 1.460 m
Politiek
Gesticht 18 december 1791
Overig
Tijdzone UTC−6
Website xalapa.gob.mx
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Mexico

Xalapa-Enríquez, soms geschreven als Jalapa, (Nahuatl: Xallapan) is de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Veracruz. Xalapa heeft ongeveer 387.879 inwoners en is de hoofdplaats van de gemeente Xalapa.

De kathedraal Metropolitana de la Immaculada Concepción in Xalapa de Enríquez

Stadsbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Xalapa is bekend als het "Athene van Veracruz", vanwege haar drie universiteiten en haar sterke culturele invloed. Xalapa is tevens een bisschopszetel. Xalapa is gelegen nabij de oostelijke hellingen van de Cofre de la Perote, waardoor de stad zich op geaccidenteerd terrein bevindt.

Het Antropologiemuseum van Xalapa, waarin zich verschillende topstukken uit het precolumbiaanse verleden van de staat bevinden, geldt als een van de betere musea van het land.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam komt van het Nahuatl Xallapan, wat "bron in het zand" betekent. Xalapa werd voor het eerst bewoond door de Totonaken. Xalapa bestond oorspronkelijk uit vier dorpen, die aaneen zijn gegroeid. In de tweede helft van de 15e eeuw werd Xalapa veroverd door de Azteken.

Volgens de folklore was Xalapa tijdens de koloniale periode de woonplaats van Florecita, die de mooiste vrouw op de wereld zou zijn geweest. Bekender zijn echter de Jalapeñopepers, die naar deze stad zijn genoemd.

Drie Mexicaanse presidenten zijn geboren in Xalapa: Francisco Javier Echeverría (1841), José Joaquín de Herrera (1844-1845 en 1848-1851) en Sebastián Lerdo de Tejada (1872-1876). Xalapa is in 1885 de hoofdstad van Veracruz geworden, aangezien het in tegenstelling tot de oude hoofdstad Veracruz, niet kwetsbaar was voor aanvallen.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Xalapa de Enríquez van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.