Xanthopan morgani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xanthopan morgani
Tekening uit 1867, pas 26 jaar later zou de soort worden ontdekt.
Tekening uit 1867, pas 26 jaar later zou de soort worden ontdekt.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie: Bombycoidea
Familie: Sphingidae (Pijlstaarten)
Onderfamilie: Sphinginae
Geslacht: Xanthopan
Soort
Xanthopan morgani
Walker, 1856
Afbeeldingen Xanthopan morgani op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Xanthopan morgani op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Xanthopan morgani is een vlinder uit de familie pijlstaarten (Sphingidae). De soort behoorde vroeger tot het geslacht Macrosilia en is tegenwoordig de enige soort uit het monotypische geslacht Xanthopan.

Beschrijving[bewerken]

Charles Darwin voltooide in 1862 een boek over planten uit onder andere het Afrikaanse eiland Madagaskar en beschreef hierin een orchidee Angraecum sesquipedale, die een opmerkelijke, zweepachtige bloembodem had met een lengte tot 35 centimeter. Er waren echter geen dieren bekend die een dergelijk lange tong hadden. Toch moest er wel een dier zijn dat bij de nectar kon komen, omdat de lange bloembodem anders geen functie zou hebben wat strijdig was met Darwin´s evolutietheorie. Pas in 1903 werd de vlinder ontdekt, en kreeg oorspronkelijk de wetenschappelijke naam Macrosilia morgani praedicta; praedicta betekent voorspeld.

Tegenwoordig weten we dat er vlinders moeten zijn met een tong die nóg langer is, aangezien er een orchidee is beschreven met een bloembodem van meer dan 40 centimeter; Angraecum longicalcar. Dit is dus 10 cm langer dan de reikwijdte van de tong van Xanthopan morgani [1].

Kenmerken[bewerken]

De kleur van de vlinder is bruin, met donkere markeringen op de voorvleugels en lichtere voorranden van de achtervleugels. De soort is met name bekend om zijn roltong of proboscis, die een lengte van ongeveer 30 centimeter kan bereiken. Toch was men hierover niet verbaasd toen de vlinder werd beschreven, omdat de soort al was voorspeld. De spanwijdte bedraagt 10 tot 13 cm.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort komt voor op Madagaskar en het westelijk deel van Afrika.

De rups en zijn waardplanten[bewerken]

De waardplanten behoren tot de geslachten Annona en Uvaria.

Bronvermelding[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties

  1. Darwinproject - 'Madagascan HawkMoth Prediction - Website

Bronnen (en) Darwinproject - 'Madagascan HawkMoth Prediction - Website (nl) Bernhard Grzimek - Het leven der dieren Deel II: Insecten - Uitgeverij Het Spectrum, Antwerpen - 1970 - ISBN 90 274 8621 2