Xavier Reckinger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Xavier Reckinger
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Xavier Reckinger
Bijnaam Reck
Geboortedatum 20 december 1983
Geboorteplaats Brussel
Nationaliteit Vlag van België België
Lengte 189 cm
Sportieve informatie
Discipline Hockey
Seizoen Club
1997-2002
2002-2003
2003-2005
2005-2009
2009-2016
2016-2017
Vlag van België Herakles HC
Vlag van Nieuw-Zeeland
Vlag van Nederland Oranje Zwart
Vlag van België KHC Dragons
Vlag van België Braxgata
Vlag van België Herakles HC
Olympische Spelen 2008 & 2012
Debuut 1997
Carrière-einde 2017
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Sport

Xavier Reckinger (Brussel, 20 december 1983) is een Belgisch hockeytrainer en voormalig hockeyer.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Reckinger is een master in de handelswetenschappen (Lessius Hogeschool). Hij werkte als vertegenwoordiger in de immobiliënsector en heeft tegenwoordig een eigen consultancybedrijf.

Speler[bewerken | brontekst bewerken]

Hij begon omstreeks zijn 7 jaar met hockey bij Herakles HC. Als 15-jarige (seizoen 1997-1998) kreeg hij bij deze club zijn eerste speelminuten bij de eerste ploeg.[1] De Heraklieden pakte dat seizoen de landstitel, al speelde Reckinger geen seconde tijdens de play-offs. En jaar later maakte hij volwaardig deel uit van de spelerskern. Waar hij 4 seizoenen zou blijven.

In 2002 verliet hij na 12 jaar Herakles de Belgische competitie om een jaar in Nieuw-Zeeland te spelen. Na dit jaar in Oceanië keerde Reckinger terug naar Europa om bij het Nederlandse Oranje Zwart aan de slag te gaan. Met de Eindhovense club won hij in 2004 de Europa Cup II en een seizoen later de Nederlandse landstitel[2].

Vervolgens keerde hij terug naar België, alwaar hij aansloot bij het Brasschaatse KHC Dragons. Voor deze club zou hij vier seizoenen spelen. In deze periode werd hij zwaar geblesseerd en werd er gevreesd voor z'n hockeycarrière. Na een maandenlange revalidatie ruilde hij in 2009 De Dragons voor het ambitieuze Braxgata. De club die hij uiteindelijk in z'n laatste seizoen in Boom naar de play-offs loodste.[3]

In 2016 keerde Reckinger uiteindelijk terug naar de club waar het allemaal begon; Herakles.[1] Als een ultiem eresaluut aan het Belgische clubhockey bereikten Herakles en Reckinger de finale. Hoewel de Dragons te sterk waren voor Reckinger en co, scoorde hij in z'n afscheidswedstrijd nog een fenomenaal doelpunt. In november 2020 deed hij een (korte) comeback en depanneerde hij Herakles dat met een hoge blessurelast te kampen had. In het laatste kwart besliste hij via een strafcorner de wedstrijd tegen Antwerp.[4]

Als speler maakte Reckinger de volledige opgang van het Belgische hockey mee. Hij speelde 328 interlands bij de Red Lions en nam met de nationale ploeg deel aan zes Europese kampioenschappen, twee wereldkampioenschappen en twee Olympische Spelen.[1]

Trainerscarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn actieve spelerscarrière begon Reckinger al als coach. Zo werkte hij met de dames van Braxgata, SCHC en bij de Belgische hockeybond. Nadat Reckinger met de Belgische damesploeg U21 een knappe zesde plaatse pakte op het WK trok hij als assistent van Jamilon Mülders naar de Duitse nationale dames ploeg.

Toen Reckinger in juni 2017 afzwaaide als spelers kreeg hij meteen de kans om bij het Brusselse Racing hoofdcaoch te worden.[5] Een job die hij combineerde met de Brusselse damesploeg en bij de Duitse nationale ploeg.

Toen Jamilon Mülders in het najaar van 2017 de Duitse ploeg verruilde voor de Chinese werd Reckinger aangesteld als bondcoach bij de dames.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Als speler[bewerken | brontekst bewerken]

  • Landskampioen (2): 1998 (Herakles), 2004 (OZ)
  • Europa Cup II (1): 2004 (OZ)

Als coach[bewerken | brontekst bewerken]

  • Landskampioen (1): 2016 (Braxgata dames)