Xenos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Xenos
Xenos logo.jpg
Onderdeel van Blokker Holding
Onderdeel sinds 1989
Oprichting 1973
Hoofdkantoor Waalwijk, Noord-Brabant,
Nederland
Portaal  Portaalicoon   Economie

Xenos is een Nederlandse winkelketen, gespecialiseerd in de verkoop van zeer diverse goederen. Hier zitten restpartijen tussen, met name waar het gaat om etenswaren. Xenos is opgericht te 's-Hertogenbosch in 1973 volgens een kruideniersformule, en is in 1989 overgenomen door Blokker Holding. De eerste drie winkels werden in Eindhoven, Utrecht (Hoog Catharijne) en Amsterdam (Nieuwendijk) geopend, en waren gericht op de hippiebeweging.

Xenos is aanwezig in de groot- en detailhandel in onder meer keramiek (servies), glaswerk, kaarsen, meubilair, huishoudelijke artikelen en etenswaren.

Op het hoofdkantoor in Waalwijk werken circa 120 mensen. Hier is sinds 2000 ook een 40.000 m² groot distributiecentrum gevestigd, dat in 2005 nog aanzienlijk werd uitgebreid en gemoderniseerd. Het laden en lossen geschiedt half-automatisch met op afstand bestuurbare voertuigen. De vijf- tot zesduizend verschillende soorten producten worden vanuit het distributiecentrum verspreid over 190 filialen in zowel Nederland als Duitsland in 2012.

De naam Xenos, ξενος in het Grieks, betekent "vreemdeling" of 'buitenlander' maar ook "gast".


Bronnen, noten en/of referenties