Yair Lapid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yair Lapid
יָאִיר לַפִּיד
Yair Lapid - portrait.jpg
Geboren Tel Aviv, 5 november 1963
Functie Minister van Financiën
in kabinet-Netanyahu III
Sinds 18 maart 2013
Partij Yesh Atid (Er is een Toekomst)
Functies
2012-heden Politiek leider
2013-heden Lid 19e Knesset
2013-heden Minister
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Yair Lapid, Hebreeuws: יָאִיר לַפִּיד , (Tel Aviv, 5 november 1963) is een Israëlische politicus en voormalig columnist, journalist en tv-presentator. Ook schreef hij een aantal romans, thrillers en boeken voor kinderen en speelde in films. Hij geniet veel populariteit in zijn land en kreeg in 2005 de 36ste plaats toebedeeld op de lijst van tweehonderd grootste Israëliërs. Hij is politiek leider van Yesh Atid en sinds 2013 minister van Financiën.

Levensloop[bewerken]

Lapid richtte begin 2012 Yesh Atid ('Er is een Toekomst') op, een nieuwe partij in het centrum van de politiek die bij de parlementsverkiezingen van 2013 19 zetels behaalde, wat een tweede plaats in de 19e Knesset opleverde. Het maakte de partij aantrekkelijk als toekomstige coalitiepartner, hetgeen zijn beslag kreeg op 18 maart 2013 toen het kabinet-Netanyahu III met daarin opgenomen Yesh Atid zijn intrede maakte. Lapid heeft in dit kabinet de post van minister van Financiën gekregen.

Voordat hij de politiek inging, heeft hij jarenlang op vrijdagavond een goed bekeken talkshow, Ulpan Shishi (Studio Vrijdag) geheten, op Kanaal 2 gehad. Ook schreef hij regelmatig onder de titel Waar is het geld? een populaire column in Yediot Ahronot.

Hij is de zoon van schrijfster Shulamit Lapid en wijlen Tommy Lapid, leider van de liberale partij Shinui en van 2003 tot 2004 minister van Justitie en vicepremier in het kabinet-Sharon II. Evenals zijn vader is ook Lapid jr. seculier maar in tegenstelling tot zijn vader toont hij geen afkeer van ultraorthodoxe joden, wel wil hij hun privileges beperken, hetgeen dan ook een van de speerpunten van Yesh Atid is geworden. Verder is hij een voorstander van de hervatting van de vredesbesprekingen met de Palestijnen en een verlaging van de oplopende alledaagse kosten. Als het om de nucleaire dreiging van Iran gaat, zit hij op één lijn met premier Benjamin Netanyahu en diens Likoed.

Yair Lapid is getrouwd, heeft drie kinderen en beoefent de amateurbokssport.

Werken[bewerken]

 • The Double Head - thriller (1989)
 • Yoav's Shadow - kinderboek (1992)
 • One-Man Play - roman (1993)
 • Elbi – A Knight's Story - kinderboek (1998)
 • The Sixth Riddle - thriller (2001)
 • Standing in a Row - verzameling columns (2005)
 • The Second Woman - thriller (2006)
 • Sunset in Moscow - thriller (2007)
 • Memories After My Death - roman (2010)

Externe links[bewerken]

Bronnen:
 • Meest sexy Israëliër ruilt televisieloopbaan in voor landspolitiek; Buitenland Israël, Leonie van Nierop, NRC Handelsblad, 16 januari 2012
 • Echte Israëliër, die opkomt voor de middenklasse, Het Parool, 23 januari 2013