Yanis Varoufakis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yanis Varoufakis

Yanis Varoufakis (Grieks:Γιάννης Βαρουφάκης) (Athene, 24 maart 1961) is hoogleraar economie aan de Universiteit van Athene. Hij is minister van financiën in de huidige Griekse regering.

Leven en werk[bewerken]

Varoufakis volgde middelbaar onderwijs aan de Moraitis School te Athene. Omdat zijn ouders Griekenland tijdens het Kolonelsregime te gevaarlijk vonden, stuurden zij hem in 1978 voor zijn studie naar Engeland. Daar studeerde hij aan de Universiteit van Essex in eerste instantie economie. Als snel stapte Varoufakis over naar de wiskunde, omdat hij van mening was dat de studie economie zo veel wiskunde bevatte dat deze studie zinniger was. In 1981 behaalde hij zijn Bachelor Mathematical Economics aan deze universiteit. Hierna behaalde hij aan de universiteit van Birmingham een MSc wiskundige statistiek en een PhD economie.

Tussen 1982 en 1988 was Varoufakis achtereenvolgens docent aan de Universiteit van Essex, aan de Universiteit van East Anglia en aan de Universiteit van Cambridge. Van 1988 tot 2000 was hij werkzaam aan de Universiteit van Sydney en vanaf 2000 is hij werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit van Athene.

Publicaties[bewerken]

 • (en) Econometric Methods on MINITAB: A manual, Norwich: University of East Anglia. (1988),
 • (en) Conflict in Economics, Hemel Hempstead: Wheatsheaf and New York: St Martin's Press. Yanis Varoufakis and D. Young (eds.) (1990),
 • (en) Rational Conflict, Oxford: Blackwell Publishers (1991)
 • (en) Game Theory: a critical introduction, London and New York: Routledge Hargreaves-Heap, and Yanis Varoufakis. (1995) Vertaald in het Italiaans en het Japans.
 • (en) Foundations of Economics: A beginner's companion, London and New York: Routledge. (1998),
 • (en) Game Theory: Critical Concepts Vol. 1-5, London: Routledge. (2000),
 • (el) Μικροοικονοµικά Υποδείγµατα Μερικής και Γενικής Ισορροπίας (Microeconomic Models of Partial and General Equilibrium), Athens: Gutemberg Yanis Varoufakis and N. Theocarakis (2004)
 • (en) Game Theory: A Critical Text, London and New York: Routledge, Hargreaves-Heap, S. and Yanis Varoufakis (2004).
 • (en) Game Theory: The theory with an ambition to unify the social sciences (in Greek), Athens: Gutenberg. (2007)
 • (en) Political Economy: Economics under the light of criticism, (in Greek), Athens: Gutenberg (2007)
 • (en) Modern Political Economics, London and New York: Routledge, forthcoming. Yanis Varoufakis, J. Halevi and N. Theocarakis (2010)

Persoonlijk leven[bewerken]

Yanis Varoufakisis is gehuwd met de kunstenaresse Danae Stratou en heeft een dochter uit een eerdere relatie. Hij heeft zowel de Griekse als de Australische nationaliteit.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties