Yonex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yonex
Logo
Oprichting april 1946
Oprichter(s) Minoru Yoneyama
Hoofdkantoor Tokio
Producten sportartikelen
Website www.yonex.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Yonex Co., Ltd. is een Japans bedrijf van sportartikelen. Het maakt attributen voor badminton, tennis en golf: rackets, shuttles, golfclubs, sportschoenen en andere accessoires. Het maakt ook snowboards. Het hoofdkwartier bevindt zich in Tokio. Er zijn buitenlandse filialen in de Verenigde Staten (Yonex Corporation U.S.A.), het Verenigd Koninkrijk (Yonex UK Ltd.), Duitsland (Yonex GmbH), Taiwan (Yonex Taiwan Co., Ltd.) en Canada (Yonex Canada Ltd.)

Een isometrische racket van Yonex met Lleyton Hewitt
Jelena Dementjeva
Peter Gade
Colin Montgomerie

Geschiedenis[1][bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht in april 1946 door Minoru Yoneyama, en heette aanvankelijk Yoneyama Company, Ltd. Het maakte houten vlotters voor visnetten. Door de opkomst van plastic vlotters werd het bedrijf echter van de markt verdrongen. Yoneyama besloot daarop om zich meer toe te leggen op technologische innovatie en nieuwe materialen. In 1957 werd begonnen met de productie van badmintonrackets voor andere merken. In 1961 kwam de eerste badmintonracket van het eigen merk op de markt. In 1968 maakte het bedrijf als eerste een badmintonracket uit aluminium. Het jaar daarop begon Yoneyama met tennisrackets.

In 1973 introduceerde men het "YY"-logo en een jaar later werd de bedrijfs- en merknaam veranderd in Yonex.

In 1980 bracht Yonex de eerste "isometrische" tennisracket uit, waarvan de kop niet ovaal maar eerder vierzijdig is en die een groter slagoppervlak heeft. De eerste isometrische badmintonracket volgde in 1992.

In 1982 besloot Yonex om ook golfclubs te gaan maken, gebruik makend van de ervaring met lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel. Yoneyama octrooieerde een golfclubhoofd met een slagvlak uit koolstofvezelversterkt kunststof, gemonteerd op een metalen zool.[2]

In 1994 werd Yonex een beursgenoteerd bedrijf op de beurs van Tokio.

Yonex in tennis[bewerken | brontekst bewerken]

Professionele tennissers die met materiaal van Yonex spelen of hebben gespeeld, zijn onder andere:


Yonex in badminton[bewerken | brontekst bewerken]

Yonex is wereldwijd de belangrijkste speler op de badmintonmarkt. Het bedrijf is sedert 1984 de exclusieve sponsor van de All England Open Badminton Championships. Vele professionele spelers gebruiken rackets van Yonex, onder meer meervoudig Europees kampioenen Peter Gade uit Denemarken en Xu Huaiwen uit Duitsland en voormalig olympisch kampioen Taufik Hidayat uit Indonesië.

Yonex in golf[bewerken | brontekst bewerken]

Professionele golfspelers met een Yonex-contract zijn de Schot Colin Montgomerie en de Japanner Ryo Ishikawa.