Vogelkersstippelmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Yponomeuta evonymella)
Vogelkersstippelmot
Vogelkersstippelmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Yponomeutidae (Stippelmotten)
Geslacht:Yponomeuta
Soort
Yponomeuta evonymella
(Linnaeus, 1758)
Rupsen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De vogelkersstippelmot (Yponomeuta evonymella) is een vlinder uit de familie van de stippelmotten (Yponomeutidae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 16 en 25 millimeter. De vliegtijd is van juli tot en met augustus. De vlinder komt algemeen voor in heel Europa en het noordelijke en oostelijke deel van Azië.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

De waardplant van deze vlinder is de gewone vogelkers, waarop de rupsen een uitgebreid nest van spinsel maken. De rupsen kunnen zich ook goed ontwikkelen op Amerikaanse vogelkers. Hoewel er waarnemingen zijn van eitjes die zijn afgezet op deze boom, is ontwikkeling van de rupsen in het veld weinig succesvol. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het later uitkomen van de blaadjes van de Amerikaanse vogelkers.[1]

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een groot aantal stippelmotten die er sterk op lijken zoals de appelstippelmot (Yponomeuta malinellus), de hemelsleutelstippelmot (Yponomeuta sedella), de kardinaalsmutsstippelmot (Yponomeuta cagnagella), de meidoornstippelmot (Yponomeuta padella) en de wilgenstippelmot (Yponomeuta rorrella) maar zoals de namen al suggereren hebben de rupsen van deze motten een andere waardplant.

Vraatbeeld van de rupsen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: