Ysselsteyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over het Limburgse dorp Ysselsteyn. Zie ook IJsselstein in Utrecht.
Ysselsteyn
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Ysselsteyn
Ysselsteyn
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Venray Venray
Coördinaten 51° 29′ NB, 5° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 33,4 km²
Inwoners (2008) 2170
Detailkaart
Map - NL - Venray - Wijk 00 Overige kernen - Buurt 02 Ysselsteyn.svg
Foto's
Militaire begraafplaats Ysselsteyn
Militaire begraafplaats Ysselsteyn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ysselsteyn is een dorp in de gemeente Venray in de provincie Limburg. Het dorp werd genoemd naar zijn ontwerper, Hendrik Albert van IJsselsteyn, toenmalig minister van Landbouw (1918-1922).

Ontstaan[bewerken]

Ysselsteyn, een van de grotere kerkdorpen van Venray, ligt in het hart van de Peel op de grens van Limburg en Brabant. Het dorp werd gesticht in 1921.

Militaire begraafplaats[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij het dorp Ysselsteyn bevindt zich een 30 hectare grote militaire begraafplaats voor 31.585[1] Duitse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Een deel daarvan was eerder elders begraven, maar nadien herbegraven in Ysselsteyn zodat daar nu de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland is. Daarnaast zijn er 85 graven van Duitse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Deze militairen zijn in België of Frankrijk gesneuveld (Nederland was tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal) waarna ze via de Maas in Nederland zijn terechtgekomen. In Margraten is een soortgelijk oorlogskerkhof voor Amerikaanse soldaten.

Bij de Duitse militaire begraafplaats ligt een Jeugd OntmoetingsCentrum. Het JOC helpt het jeugd- en schoolwerk om het belang van vrede te begrijpen, behouden en deze pedagogisch over te dragen.

Werkklimaat[bewerken]

In Ysselsteyn is 30% werkzaam in de agrarische sector, gevolgd door 20% in de dienstverlening. Door de verandering in de agrarische sector, ontstaan er zorgen over het werkklimaat (opkoopregeling). Leegkomende agrarische bedrijven worden in toenemende mate voor andere doeleinden gebruikt: o.a. huisvesting voor buitenlandse werknemers. Belangrijk aandachtspunt in het werkklimaat is de ontwikkeling van het agrarisch bedrijventerrein. Bewoners dringen gezien de ontwikkelingen in de agrarische sector sterk aan op vervangende functie (werkgelegenheid) van het bedrijventerrein.

Sociaal klimaat[bewerken]

Ysselsteyn telt ongeveer 30 verenigingen. Veel buurtverenigingen zijn ontstaan vanuit carnavalsactiviteiten (zoals de herkomst van prins Carnaval en het gezamenlijk meedoen aan de optocht). Op sportief gebied scoort Ysselsteyn bijzonder goed: handboog-, ruiter- en motorsport worden op internationaal niveau bedreven (reeds 4 talentvolle sporters namen deel aan de Olympische Spelen). En ook uit de fiets en wielersport kent men 2 internationaal kampioenen. S.V. Ysselsteyn (voetbal/korfbal) en T.V. Ysselsteyn (tennis) zijn de grootste sportverenigingen en spelen een belangrijke rol in de Ysselsteynse gemeenschap. S.V. Ysselsteyn heeft een complete moderne accommodatie en T.V. Ysselsteyn beschikt misschien wel over het mooiste tennispark van Noord-Limburg. De algemene waardering voor het sociale karakter van Ysselsteyn wordt als zeer positief ervaren. Het sociale klimaat wordt door drie factoren positief beïnvloed. Ten eerste is dat de zeer actieve houding van de Ysselsteynse mensen. Ten tweede kent men een grote gemeenschapszin en als derde wordt het huidige economische klimaat genoemd, waardoor mensen tot veel in staat zijn. Opgemerkt wordt dat men zich wel zorgen maakt over de handhaving van het huidige sociale klimaat in de toekomst.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Duitse militaire begraafplaats (Timmermannsweg)
  • museum “De Peelstreek”(Ysselsteynseweg)
  • Peel-Raamstelling (kazematten met defensiekanaal).
  • Er zijn mogelijkheden tot recreatie in en om Ysselsteyn, met diverse wandelsroutes en campings.
  • De RK Odakerk is ontworpen door architect J. Coppen.

Geboren in Ysselsteyn[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties