Yves de Jonghe d'Ardoye d'Erp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yves de Jonghe d'Ardoye d'Erp
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Yves de Jonghe d'Ardoye d'Erp
Geboren Ukkel, 22 april 1953
Kieskring Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag België België
Vlag Franse Gemeenschap Franse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij MR
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Economie

Yves de Jonghe d'Ardoye d'Erp (Ukkel, 22 april 1953) is een Belgisch-Frans politicus en voormalig burgemeester voor de MR.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Burggraaf Yves de Jonghe d'Ardoye was de zoon van een Belgische koloniaal die in Congo werkte in de sector van de bouw van elektriciteitscentrales. Zijn moeder was een Franse staatsburger, afkomstig uit de Périgord. Hierdoor bezit hij de dubbele Belgisch-Franse nationaliteit. De Jonghe d'Ardoye werkte als hulpkelner in een keten van restaurants en hotels langs autoroutes en werd beheerder van vennootschappen. Ook was hij kabinetsmedewerker van minister Paul Vanden Boeynants en Jean-Pierre Poupko, voorzitter van de Franstalige Cultuurcommissie van de Brusselse Agglomeratie.

Hij werd politiek actief voor de PSC, waar hij tot de rechtse CEPIC-strekking behoorde.[1] In 1987 stapte hij over naar de liberale PRL, de voorloper van de MR.[2]

In 1976 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid van Elsene, waar hij van 1982 tot 1993 schepen was, bevoegd voor achtereenvolgens Openbare Werken, Economie, Informatie, Burgerlijke Stand en Bevolking.[3] Daarna was hij van 1993 tot 2000 burgemeester van de stad en van 2006 tot 2018 was hij opnieuw schepen, bevoegd voor Cultuur, Museum en Sociale Zaken. In april 2020 nam de Jonghe d'Ardoye d'Erp ontslag uit de gemeenteraad van Elsene, om zich kandidaat te stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Vézac, een gemeente in het Franse departement Dordogne. Hij werd er verkozen tot adjunct-burgemeester, met de bevoegdheden Financiën en Cultuur.[4]

Daarenboven was de Jonghe d'Ardoye provincieraadslid van Brabant en was hij een tijdlang ondervoorzitter van de provincieraad. Van 1989 tot 2009 zetelde hij in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

In 1995 verkregen hij en zijn twee zonen naamswijziging tot De Jonghe d'Ardoye d'Erp, na het uitsterven in 1992 van het geslacht Van Erp met zijn moeder in 1992.