Zaans Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zaans Museum
Opgericht 1994
Locatie Zaandam, Noord-Holland,
Nederland
Personen
Directeur Jan Hovers [1]
Website http://www.zaanseschans-museum.nl/
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Zaans Museum is een museum in Zaandam op de Zaanse Schans. Het is gevestigd in een eigentijds vormgegeven gebouw van 16.500 m3. Het gebouw is ontworpen door architect Cor van Hillo. Het museum is sinds 11 maart 2009 uitgebreid met een nieuwe vleugel, het Verkade-paviljoen. In dit paviljoen wordt de bedrijfscollectie van de familie Verkade getoond. Het Zaans Museum ligt aan de Kalverpolder, een natuurgebied van Staatsbosbeheer.

In 2001 kreeg het museum een vermelding bij de uitreiking van de jaarlijkse European Museum of the Year Award. De jury prees vooral de eigentijdse en open architectuur van het gebouw, de situering van het gebouw ten opzichte van de historische reconstructie op de Zaanse Schans en de educatieve programma´s en de presentatie van de vaste collectie.

Het lichtontwerp in de presentatie won daarnaast twee prijzen: de Award of Merit van de Edison Award 2000 en de International Illumination Design Award 2001.

Het Tsaar Peterhuisje, in het centrum van Zaandam, is een dependance van het Zaans Museum.

Collectie[bewerken]

Het museum bevat cultuurhistorische en streekgebonden collecties over woon- en industriële cultuur. Het is gebaseerd op de collectie van de Vereniging tot Instandhouding en Uitbreiding der Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling Jacob Honig Janszoon Junior. Het museum heeft twee deelcollecties, wooncultuur en industriële cultuur. Binnen de collectie wooncultuur toont het museum streekdracht, Zaans beschilderd meubilair en gebruiksvoorwerpen uit Zaanse woonhuizen. De industriële collectie omvat erfgoed afkomstig van grote Zaanse bedrijven als Bruynzeel, Honig, Albert Heijn en Lassie.

De collectie in het Verkade paviljoen wordt gevormd door de bedrijfscollectie van de familie Verkade. Deze collectie omvat foto's, displays, verpakkingen, affiches en drie werkende productielijnen voor chocolade, biscuit en waxine. Ook is er een schatkamer waar de originele aquarellen voor de plaatjesalbums van Verkade getoond worden.

Een deel van de collectie van het Zaans Museum is in het Honig Breethuis te zien. Het Honig Breethuis is een pand aan de Lagedijk in Zaandijk.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Nieuwe directeur voor Zaans Museum. Nu.nl (3 november 2014)