Zambiaans voetbaldrama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zambiaans Voetbaldrama
Overzicht
Datum 27 april 1993
Type ramp Neergestort boven Libreville in Gabon
Locatie Libreville, Gabon
Doden 30
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype DHC-5 Buffalo
Registratienummer AF-319
Maatschappij Onbekend
Passagiers onbekend
Bemanning Onbekend
Lijst van vliegrampen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Het Zambiaans voetbaldrama was één van de grootste rampen in de geschiedenis van het voetbal en speelde zich af op 27 april 1993.

Het Zambiaans voetbalelftal was op die dag onderweg naar Senegal voor een WK-kwalificatiewedstrijd. De droom van de spelers en met name sterspeler en aanvoerder Kalusha Bwalya was om ooit te kunnen deelnemen aan een mondiaal toernooi en met dit talentvolle team maakten zij een grote kans.

Zo ver is het niet gekomen. Het vliegtuig waarin alle selectiespelers met uitzondering van Kalusha werden vervoerd, stortte ten hoogte van Libreville in Gabon neer. Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven. Voor Zambia vervloog de droom om het WK te halen, de wereld verloor een flink aantal getalenteerde voetbalspelers.

Kalusha was op dat moment in Nederland omdat hij nog wat formaliteiten moest verrichten voor zijn club PSV. Ook Anderlecht-speler Charly Musonda ontsnapte aan de dood omdat hij op verzoek van manager Michel Verschueren thuisbleef om een wedstrijd voor zijn club te spelen.

Samen met de Zambiaanse voetbalbond werkte Kalusha aan een nieuw voetbalteam, dat het WK niet wist te halen In 1994 bereikte de nieuwe nationale ploeg wel de finale van de Afrika Cup in Tunesië.

Lijst van voetballers die stierven bij de ramp[bewerken]

Ook bondscoach Godfrey Chitalu en Alex Chola kwamen om het leven.