Zap Mama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De groep Zap Mama werd in 1990 opgericht door Marie Daulne, een Belgische van Congolese afkomst. Hun muziek is een mengeling van soul, gospel en Afro-Cubaanse ritmes. Ze speelden op de soundtrack van de Amerikaanse film Mission: Impossible II. Ze zingen in het Frans en Engels.

Geschiedenis[bewerken]

In 1990 bracht Marie vijf jonge meisjes met betoverende stemmen bij elkaar. Zij is in het vroegere Zaïre geboren uit een Belgische vader en een zwarte moeder. Haar muzikale creaties komen voort uit deze dubbele achtergrond.

Het eerste album van Zap Mama, a capella gezongen en gewoon Zap Mama geheten, verscheen het jaar nadien. Hun tournee, van Berlijn tot New York en Sydney, kende een groot succes.

In 1994 kwam de tweede cd uit, "Sabsylma", een mengeling van Indische, Marokkaanse en Australische muziek. Na een twee jaar durende wereldreis keerde Marie Daulne naar Brussel terug met een volgende plaat in haar hoofd, "Seven". Nieuwe muzikanten kwamen bij de groep en de nummers werden verrijkt met nog onbekende klanken.

In de herfst van 1998 vertrok de groep voor een tournee door Afrika. Het leverde Marie Daulne de inspiratie op voor het vierde album van Zap Mama, "A ma zone", dat in 2000 uitkwam.

Marie Daulne heeft zich sindsdien in de Verenigde Staten gevestigd. Maar in 2004 keerde Marie Daulne terug naar Brussel.

In de Verenigde Staten raakte Marie Daulne bevriend met Erykah Badu, met wie ze de single "Bandy Bandy" opnam, die verschijnt op het album "Ancestry in Progress" in 2004. Dit album werd uitgegeven bij Luaka Bop, het platenlabel van David Byrne. Op dit album werkte Marie Daulne samen met onder andere ?uestlove (van The Roots), hiphopartiest Common en beatboxer Scratch. De muziek is dit keer vooral beïnvloed door hiphop en r&b.

In 2005 nam ze samen met Monza het themalied voor de vieringen van 175 jaar België op, Ik Hou van U/Je t'aime tu Sais.

In 2007 verscheen het album van Zap Mama Supermoon, dat een mix van world, pop, jazz en soul bevat. Op de plaat wordt Marie Daulne vergezeld door onder andere drummer Tony Allen, bassist Will Lee, Michael Franti van Spearhead, gitarist David Gilmore en pianist Daniel Freiberg.

In 2008 en 2009 was er opnieuw internationaal belangstelling voor Zap Mama. In de film en bijbehorende cd What About Me? van 1 Giant Leap werken zij mee aan nummer Each Step Moves Us On, een samenwerking met Speech. 1 Giant Leap is een multimediaproject van Jamie Catto (Faithless) en Duncan Bridgeman.

Op acht maart 2014 werd muziek van Zap Mama gebruikt in een Google Doodle. Deze doedel was speciaal ontworpen voor Internationale Vrouwendag.


Discografie[bewerken]

  • Zap Mama (1991)
  • Adventures to Afropea I (1993)
  • Sabsylma (1994)
  • Seven (1997)
  • A Ma Zone (1999)
  • Ancestry in Progress (2004)
  • Supermoon (2007)
  • ReCreation (2009)

Externe links[bewerken]