Zappelin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zappelin
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep NPO
Lancering 4 september 2000
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Jeugd
Motto of slagzin Zin in Zappelin
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Zappelin (tot 3 september 2012 geschreven als Z@ppelin) is het kleuter- en peuterblok van de NPO. Zappelin zendt, samen met Zapp, overdag uit op Nederland 3 en bevat programma's van bijna alle publieke omroepen. Zappelin richt zich voornamelijk op kinderen onder de 6 jaar. De netmanager is Suzanne Kunzeler.

Doordeweeks maakt Zappelin om 15.00 uur plaats op Nederland 3 voor Zapp, het jeugdblok voor kinderen ouder dan 6 jaar. Om 17.00 uur is Zappelin voor een uurtje terug maar dan op Nederland 1 met KRO Kindertijd en Sesamstraat.

Aan het programmablok is een website verbonden waarop kinderen onder andere spelletjes kunnen spelen en worden voorgelezen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1998 werd vanuit de KRO een plan voor één Nederlandse publieke kinderzender gelanceerd. Het werd overgenomen door de raad van bestuur van de Publieke Omroep en in het beleid opgenomen. In 2000 werden de vier al bestaande kinderblokken van de zenders Nederland 1 (Alles Kits van de AVRO, KRO, NCRV; KRO Kindertijd), Nederland 2 (Xieje-TeleacNOT, TROS, EO) toegevoegd aan de kinderzendtijd van Nederland 3 (VPRO, NPS, NOS) en ontstond Z@ppelin. De eerste uitzending van Z@ppelin was op maandag 4 september 2000 om 7.00 uur.

Programmering[bewerken]

De programmering van Zappelin begint tegenwoordig om 6.30 uur, vaak met peuterprogramma's, gepresenteerd door Nienke van den Berg, die in september 2009 Mylène Gordinou opvolgde. Verder worden 's morgens vaak door NTR-programma's uitgezonden voor scholen onder de noemer Schooltv.

Bekende programma's van Zappelin zijn Sesamstraat (NTR), Teletubbies (NTR) en KRO Kindertijd (KRO).

In de beginjaren zond Zappelin in de vakantie vaak oude televisieprogramma's uit onder de noemer ZappAchteruit, zoals Floris (NTS, de huidige NTR) en De Film van Ome Willem (VARA, met onder andere Edwin Rutten).

Externe links[bewerken]