NPO Zappelin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zappelin)
Ga naar: navigatie, zoeken
NPO Zappelin
Land Vlag van Nederland Nederland
Uitzendgroep NPO
Lancering 4 september 2000
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Jeugd
Motto of slagzin Zin in Zappelin
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NPO Zappelin (tot 3 september 2012 geschreven als Z@ppelin) is het kleuter- en peuterblok van de NPO. NPO Zappelin zendt, samen met NPO Zapp, overdag uit op NPO 3 en bevat programma's van bijna alle publieke omroepen. Zappelin richt zich voornamelijk op kinderen onder de 6 jaar. De netmanager is Suzanne Kunzeler.

Doordeweeks maakt Zappelin om 15.00 uur plaats op NPO 3 voor NPO Zapp, het jeugdblok voor kinderen ouder dan 6 jaar. Vanaf 17.00 uur zendt Zappelin de programma's KRO Kindertijd en Sesamstraat uit op NPO 1.

Aan het programmablok is een website verbonden waarop kinderen onder andere spelletjes kunnen spelen en worden voorgelezen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1998 werd vanuit de KRO een plan voor één Nederlandse publieke kinderzender gelanceerd. Het werd overgenomen door de raad van bestuur van de Publieke Omroep en in het beleid opgenomen. In 2000 werden de vier al bestaande kinderblokken van de zenders Nederland 1 (Alles Kits van de AVRO, KRO, NCRV; KRO Kindertijd), Nederland 2 (Xieje-TeleacNOT, TROS, EO) toegevoegd aan de kinderzendtijd van Nederland 3 (VPRO, NPS, NOS) en ontstond Z@ppelin. De eerste uitzending van Z@ppelin was op maandag 4 september 2000 om 7.00 uur.

Programmering[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van programma's van NPO Zappelin voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De programmering van NPO Zappelin begint tegenwoordig om 6.30 uur, vaak met peuterprogramma's, gepresenteerd door Nienke van den Berg, die in september 2009 Mylène Gordinou opvolgde. Verder worden 's morgens vaak door NTR-programma's uitgezonden voor scholen onder de noemer Schooltv.

Bekende programma's van NPO Zappelin zijn Sesamstraat (NTR), Teletubbies (NTR) en KRO Kindertijd (KRO).

In de beginjaren zond Zappelin in de vakantie vaak oude televisieprogramma's uit onder de noemer ZappAchteruit, zoals Floris (NTS, de huidige NTR) en De Film van Ome Willem (VARA, met onder andere Edwin Rutten).

Externe links[bewerken]