Zarzuelapaleis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Zarzuelapaleis (Spaans: Palacio de la Zarzuela) is de residentie van de huidige koning van Spanje Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sophia in Madrid. Op het terrein van het paleis bevindt zich bovendien de woning van de Spaanse kroonprins (de 'Prins van Asturië') Felipe en zijn vrouw Letizia Ortiz.

Bouw[bewerken]

Onder Filips IV is in de 17e eeuw het belangrijkste gedeelte van het paleis gebouwd. Hij wilde graag een jachtpaleis niet te ver van Madrid bij de plaats La Zarzuela, zo genaamd vanwege de vele braamstruiken (Zarzas in het Spaans). Dit was in de buurt van het paleis van El Pardo, op de heuvel Monte de El Pardo. In de 18e eeuw moderniseert Karel IV van Spanje het paleis, hij laat er vleugels bij aan bouwen en stemt het interieur af op de dan geldige mode.

Het paleis heeft veel te lijden gehad onder de Spaanse Burgeroorlog.

Residentie[bewerken]

De officiële residentie van de koningen van Spanje is het Koninklijk Paleis van Madrid. Deze gebruikt het huidige koningspaar echter als werkpaleis, voor formele bijeenkomsten. Al sinds hun huwelijk in 1960 wonen zij in het Zarzuelapaleis, en heden ten dage organiseren ze daar de meer informele bijeenkomsten.