Zecharia Sitchin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zecharia Sitchin (Bakoe, 11 juli 1920 - New York City, 9 oktober 2010) was een Amerikaanse schrijver die een pseudowetenschappelijke theorie over de buitenaardse oorsprong van de mensheid uitdroeg.

In zijn werk schreef hij onder andere over een zogenaamde mythische planeet Niburu. Dit werd door verschillende (religieuze) bewegingen opgepikt.

De fictieve planeet Nibiru[bewerken]

Volgens de schrijver Zecharia Sitchin zou Nibiru in Sumerische teksten refereren aan een planeet, die eens in de 3.600 jaar ons zonnestelsel binnendringt. De planeet zou een baan volgen tussen Jupiter en Mars door, alvorens aan een weg terug te beginnen. Een dergelijk baan is onmogelijk [1][2], toch zijn aanhangers van Sitchin's theorie bang dat deze fictieve passage van een fictieve planeet voor aardbevingen, vloedgolven, voedseltekorten, ziekten, meteorietinslagen, vulkanische uitbarstingen en een omkering van het aardmagnetisch veld zal zorgen. Omdat Sumerische teksten van een soortgelijke gebeurtenis zouden spreken, zo'n 11.000 jaar voor Christus.

Het Sumerische volk vergaarde – volgens Sitchins aantoonbaar foute interpretatie[3] van Sumerische kleitabletten – al hun kennis via een bezoek van de planeet Nibiru, en meer bepaald de Anunnaki, het volk dat deze planeet bewoonde. Sitchin claimde dat de Sumeriërs een terugkomst van de planeet Nibiru voorspelden in het jaar 2003. Toen er in dat jaar niets gebeurde werd de voorspelling door de Nibiru-adepten verschoven naar 2012, hetzelfde jaar waarop de Vijfde Grote Cyclus van de Mayakalender eindigt. Dit zou een radicale verandering meebrengen voor het leven op aarde. En dit zou allemaal gebeuren binnen een tijdsspanne van 5 jaar beginnende in 2008. De beschrijvingen van een planeet Nibiru komen niet in op deze manier geschriften van de Mesopotamische volkeren terug[4]. Dit is door een geïnteresseerde zelf vast te stellen[5]. Toch wordt de zogenaamde planeet door Sitchin en adepten gelijkgesteld aan Planeet X.

Hierbij kan wel worden opgemerkt dat als zo'n planeet zich inderdaad in 2012 in ons zonnestelsel had bevonden, deze vroeg door astronomen was zijn opgemerkt.[6] Dit bleek niet het geval. Aan het eind van 2012 is er geen ook Planeet X verschenen.

De interpretatie van Sitchin is in tegenspraak met de woordenboeken die door Sumerische en Mesopotamische schrijvers in de tijd gebruikt werden, dit feit maakt duidelijk dat het werk van Sitchin puur fictie is.[7]

Geloof[bewerken]

Er zijn mensen die geloven dat deze moderne fictie over de Annunaki, afkomstig van de planeet Nibiru, op waarheid berust. Deze mensen zien deze fictie als een alternatief Bijbelverhaal.

Het verhaal in de Nederlandse media[bewerken]

2001: de RVU zond op 21 februari op Radio 5 een hoorspel (als rap) van Def P uit genaamd Het ware Aardverhaal (10 raps). Dit hoorspel werd dat jaar ook als CD uitgebracht.

2002 Het tijdschrift Skepter besteedt aandacht aan deze verhalen.[8]

2004: de RVU zendt een programma uit onder de titel In den beginne waarin Bram Vermeulen over de Anunnaki van Nibiru spreekt en zingt over oude kleitabletten.

2008: in oktober werd via de de website van een Nederlandse sekte de voorspelling uitgedragen dat een door niemand te missen UFO de aarde zou bezoeken. Dit trok enige aandacht in de media. Deze ongefundeerde voorspelling bleek niet juist.

Invloeden[bewerken]

  • Raëlisme - Een religie gebaseerd op dezelfde concepten.
  • David Icke - Gebruikt Sitchins werk.

Bibliografie[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties