Zeeburgereiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeeburgereiland
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Plattegrond van IJburg en Zeeburgereiland.
Zeeburgereiland, luchtfoto vanuit het noorden

Het Zeeburgereiland is een driehoekig eiland aan de oostkant van Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het ligt tussen de Oranjesluizen en de Diemerzeedijk en wordt aan de oostzijde begrensd door het Buiten IJ.

Het terrein werd begin 20e eeuw aangeplempt met baggerslib afkomstig uit het IJ en het Oostelijk Havengebied. Het was lang een afgelegen gebied dat in gebruik was als militair terrein met schietbanen en watervliegtuigbasis. Maar toen in 1957 de Zuiderzeeweg voor het verkeer werd opengesteld met daarin de Amsterdamse Brug en de Schellingwouderbrug kwam via het Zeeburgereiland een verbinding tussen Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord tot stand en werd het uit zijn isolement verlost.

Sinds 1990 sluiten ook de Zeeburgerbrug en de Zeeburgertunnel en als onderdeel van de Ringweg Oost aan op het Zeeburgereiland. In dat jaar werd het eiland naamgever van het toenmalige stadsdeel Zeeburg.

Sinds 1997 verbindt de Piet Heintunnel Zeeburg met het Oostelijk Havengebied en sinds 2001 vormt de Enneüs Heermabrug de verbinding met het Steigereiland van de nieuwe wijk IJburg. In 2005 is de IJtram hier gaan rijden. Op het Zeeburgereiland is een opstelterrein voor Combino's aangelegd.

In de jaren tachtig werd de Rioolwaterzuiveringsinrichting West naar het eiland Zeeburg verplaatst. In 2006 is ter vervanging hiervan een nieuwe installatie in het Westelijk Havengebied in gebruik genomen. Na sloop van het oude complex komt er op de vrijkomende locatie woningbouw. Naast woningbouw wordt er ook ruimte vrijgemaakt voor bedrijven, winkels en andere voorzieningen waaronder een jachthaven. Over enkele jaren worden de eerste woningen gebouwd zijn en een jaar of tien later moet de gehele herontwikkeling van het Zeeburgereiland zijn afgerond.

Straatnamen[bewerken]

In 2011[1] maakte Stadsdeel Oost bekend dat de straten in de wijk vernoemd zullen worden naar personen uit de Nederlandse sportgeschiedenis:

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bekendmakingen 12 januari 2011, Pagina van het Amsterdamse Stadsdeel Oost.