Zeepokken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeepokken
Zeepokken
Taxonomische indeling
Domein: Eukaryota
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse: Maxillopoda
Onderklasse: Thecostraca
Infraklasse: Cirripedia
Superorde: Thoracica
Orde
Sessilia
Lamarck, 1818
Zeepokken op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zeepokken (Sessilia) zoals de gewone zeepok (Semibalanus balanoides) is een orde van kreeftachtigen. Ze lijken op eerste gezicht niet op krabben of garnalen, maar behoren evenwel tot de rankpootkreeften (Cirripedia). Hij zet zich vast op verscheidene oppervlaktes: op hout, op stenen, op schelpen en zelfs op de huid van walvissen en het schild van zeeschildpadden.

De behuizing is vaak wit en steenhard. De vorm kan kegelvormig zijn maar in dichtbegroeide populaties kunnen ze tot hoge zuilen uitgroeien. Ze bestaan uit een huisje van zes kalkplaatjes, met een dekseltje dat uit twee kalkplaatjes is gevormd. De larven van zeepokken hebben nog geen schelp en zwemmen vrij rond. Sommige zeepokken leven volledig ingebed in hun gastheer, zoals in de binnenrand van de schelp van de wulk (Buccinum undatum), vooral als die bewoond is door zijn secundaire bewoner: de gewone heremietkreeft (Pagurus bernhardus).

Leefgebied[bewerken]

De zeepok leeft op verscheidene plaatsen, maar komt vooral voor in getijdegebieden. Ze kan voorkomen bij golfbrekers, waar ze zich bv. op de schelp van mosselen kunnen vastzetten, tot de arctische zeeën waar ze op bultruggen voorkomen.

Voeding[bewerken]

De zeepok hoeft nooit voedsel te zoeken. Het enige wat hij hoeft te doen is 'zijn huisje' te openen. Ze openen zich alleen onder water, dan strekken ze zes paar lange poten, de rankpoten, naar buiten. Door heen en weer te bewegen wervelen ze water en voedseldeeltjes naar zich toe. Het voedsel van de zeepok bestaat voornamelijk uit plankton. Als er meerdere zeepokken bij elkaar zitten, gaat dat plankton vangen efficiënter, omdat al die wapperende poten een waterstroom op gang brengen.

Ontwikkeling[bewerken]

Een zeepok op een steen.

Als nauplius-larven zwemmen zeepokken nog vrij in het water rond. Het daaropvolgende stadium, de cypris-larve, bouwt een kalkachtig omhulsel, dat doet denken aan dat van een mossel. Hij hecht zich vervolgens op een ondergrond, bijvoorbeeld een steen, vast. De kalkschaal wordt steeds harder. De stevige, afsluitbare kleppen omhullen het dier aan de zijde die naar het water is toegekeerd.

Voortplanting[bewerken]

De penis van een zeepok wordt in de paartijd zo lang, tot 7 maal de lengte van het dier zelf, dat naastgelegen dieren bevrucht kunnen worden.[1] Zeepokken zijn tweeslachtig.

Taxonomie[bewerken]

De volgende taxa zijn bij de orde ingedeeld:[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Biology of Barnacles. Museum Victoria (1996) Gearchiveerd van het origineel op February 17, 2007 Geraadpleegd op April 20, 2012
  2. Zootaxa 3148