Zelfverdediging van de Poolse Republiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej
Afbeelding gewenst
Functiehouders
Partijleider Andrzej Lepper
Geschiedenis
Opgericht 10 januari 1992
Algemene gegevens
Actief in Polen
Hoofdkantoor Aleje Jerozolimskie 30,
00-024 Warschau
Ideologie Linksnationalisme, Etatisme, Euroscepsis, Agrarisme
Europese fractie UEN
Website www.samoobrona.pl
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Zelfverdediging van de Republiek Polen (Pools: Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej), kortweg Zelfverdediging (Samoobrona) is een Poolse politieke partij en vakbond. De partij is opgericht in 1992 door Andrzej Lepper en vormde van 5 mei 2006 tot 13 augustus 2007 een regering met Recht en Rechtvaardigheid en de Liga van Poolse Gezinnen. De partij is lid van de Europese partij EUD (EUDemocrats) en zit in het Europees parlement in de UEN-fractie.

Standpunten[bewerken]

Het is een populistische boerenpartij met linkse standpunten in economisch zaken, en traditioneel katholieke standpunten in ethische kwesties.

Samoobrona wil een verhoging van de landbouwsubsidies en verlaging van de btw betalen door nieuwe belastingen, het snijden in subsidies aan stichtingen en fondsen en een vermindering van de nationale banktegoeden.

De partij is verder vóór:

 • afschaffing van de Senaat
 • directe terugtrekking van de Poolse troepen uit de Irakoorlog
 • instelling van een beroepsleger
 • behoud van het gratis onderwijs en gezondheidszorg
 • verbetering van de sociale zekerheid
 • het openbaar maken van alle archieven van de Poolse geheime dienst ten tijde van de Volksrepubliek Polen

Samoobrona ziet een grote rol voor (land)bouwbedrijven en het midden- en kleinbedrijf. Ze is huiverig voor buitenlandse investeringen en de invloed van de Europese Unie.

Samoobrona is tegen:

Geschiedenis[bewerken]

Samoobrona deed mee aan de verkiezingen van 1993, maar behaalde niet meer dan enkele procenten van de stemmen en haalde de kiesdrempel van 5% niet.

De intrede tot de Sejm vindt plaats in 2001 nadat de partij veel publiciteit heeft vergaard met wegblokkades uit protest tegen het regeringsbeleid. Met 10,5% van de stemmen wordt het de derde politieke macht in grootte. Hoewel de partij officieel in de oppositie zat, steunde het de regeringspartij Alliantie van Democratisch Links (Sojusz Lewicy Demokratycznej) en gaf hen zo de meerderheid om verder te regeren.

Bij de Poolse parlements- en presidentsverkiezingen van 2005 kreeg de partij 11,4% van de stemmen en Lepper kreeg 15% van de stemmen voor het presidentschap.

Na deze verkiezingen matigde Samoobrona haar toon en standpunten enigszins en trad in mei 2006 toe tot de regering.

Op 9 juli 2007 werd Lepper voor de tweede maal ontslagen als Minister van Landbouw, deze keer omdat er een onderzoek tegen hem was gestart met betrekking tot corruptie. Hij kondigt de terugtrekking van zijn partij uit de regering aan, maar komt daar dezelfde dag nog op terug. Zijn ministers blijven aan onder voorwaarden.

Op 13 augustus 2007 ontslaat Jarosław Kaczyński alle ministers van Samoobrona en de LPR.

De partij was in verregaande onderhandeling met de Liga van Poolse Gezinnen om te komen tot een gezamenlijke lijst voor de vervroegde verkiezingen onder de naam Liga en Zelfverdediging (Liga i Samoobrona, LiS). Beide partijen balanceerden in opiniepeilingen op het randje van de kiesdrempel, maar konden het niet eens worden over een samenwerking en doen uiteindelijk als twee verschillende lijsten mee. Bij de Poolse parlementsverkiezingen van 2007 verdwenen beide partijen uit het parlement.

Op 5 augustus 2011 werd Lepper dood gevonden in het kantoor van Samoobrona. De politie ging uit van zelfmoord door ophanging.

Verkiezingsresultaten[bewerken]

parlementsverkiezingen
Resultaten 1993 1997 2001 2005 2007 2011
Percentage 2,78 - 10,20 11,41 1,53 0,07
Zetels Sejm 0 - 53 56 0 0
Zetels Senaat 0 - 2 3 0 0

In 1997 deed Samoobrona niet mee aan de verkiezingen.

Controverses[bewerken]

 • De populistische partij wordt vanwege haar onsamenhangende en onrealistische standpunten door tegenstanders wel een "partij zonder programma" genoemd.
 • Bij het referendum over de toetreding tot de Europese Unie is de Partij aanvankelijk tegen, maar verandert van standpunt als zich een meerderheid vóór aftekent. De slogan wordt uiteindelijk: "De beslissing is aan U".
 • De partij kenmerkt zich door een vaak luidruchtige aanwezigheid. Zo sloten ze hun eigen luidsprekers aan toen hun spreektijd in het parlement overschreden was. Samoobrona beschuldigde de oppositiepartij Burgerplatform ervan leden van de Taliban te hebben ontmoet en aan hen antrax te hebben verkocht.
 • Verscheidene parlementsleden waren verdacht van misdrijven zoals vervalsing en roofovervallen.
 • In december 2006 brak er een schandaal uit toen Aneta Krawczyk, een voormalig lid van Samoobrona, leiders van de partij, waaronder Andrzej Lepper, beschuldigde van seksueel misbruik. De mannen zouden seks willen in ruil voor een positie binnen de partij. De bewering werd ondersteund door verklaringen van verscheidene andere vrouwen. Krawczyk zou er zelfs een kind aan over hebben gehouden, maar een DNA-onderzoek wees uit dat haar drie jaar oude dochter geen genetische verwantschap heeft met Lepper, noch met Stanisław Łyżwiński, de eerste beschuldigde.
 • Bij de vorming van de regering demonstreerden studenten met de leus "Lepper de gevangenis in" vanwege zijn beschuldiging van smaad. Lepper is ook tot 16 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens mishandeling, het blokkeren van wegen en het blokkeren van spoorwegen met graan.

Externe link[bewerken]