Ziggo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ziggo
Beurs Euronext: ZIGGO
Eigenaar Liberty Global plc
Sleutelfiguren Baptiest Coopmans (CEO)
Hoofdkantoor Utrecht, Vlag van Nederland Nederland
Werknemers 2367 fte (einde 2011)
Producten Kabeltelevisie
Digitale televisie
Telefonie
Breedbandinternet
Mobiel internet
Sector Telecommunicatie
Omzet € 1.487.200.000 (2011) [1]
Winst € 14.500.000 (2011)[1]
Website www.ziggo.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Ziggo is de grootste aanbieder van kabeltelevisie in Nederland, en voorziet (eind 2011) drie miljoen huishoudens van ten minste één dienst: 2.200.000 huishoudens van digitale televisie, 1.700.000 huishoudens van een breedbandverbinding en 1.300.000 huishoudens van telefonie.[1] Op 21 maart 2012 ging Ziggo NV naar de NYSE Euronext in Amsterdam en werd al snel opgenomen in de midkap aandelenindex AMX. Daarnaast zijn er opties verhandelbaar op het aandeel Ziggo.

Geschiedenis[bewerken]

In 2005 werd Multikabel verkocht aan Warburg Pincus voor € 530 miljoen [2][3]. Dat laatste bedrijf maakte, samen met Cinven, in juli 2006 ook de voorgenomen overname van Casema bekend voor 2,1 miljard [4]. Op 2 juni 2006 kondigde Essent aan een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om de kabeldivisie Essent Kabelcom, ook wel bekend als @Home, af te gaan stoten. Essent Kabelcom zou te klein zijn om zelfstandig te kunnen overleven en de activiteiten van Essent Kabelcom behoorden niet meer tot de kernactiviteiten van Essent N.V. Op 3 augustus 2006 werd bekendgemaakt dat Essent Kabelcom zou worden verkocht aan Cinven en Warburg Pincus voor € 2,6 miljard. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ging op 8 december 2006 akkoord met de verkoop,[5] die uiteindelijk op 31 januari 2007 plaatsvond. De combinatie van Essent Kabelcom, Casema en Multikabel telde toen zo'n 3,3 miljoen klanten.

De divisie werd onderdeel van Zesko Holding, dat hiermee de grootste kabelaar van Nederland werd. Gevolg daarvan was, dat de naam Essent Kabelcom niet meer gebruikt mocht worden. Het bedrijf ging verder onder de naam @Home.

@Home en Casema trokken per 1 juli 2007 hun tarieven voor telefonie en internet en hun internetsnelheden gelijk. Multikabel volgde op 1 september 2007. Ook de tarieven voor televisie werden bij alle drie de bedrijven gelijk. Daarnaast is bij digitale televisie ook in meerdere fases een nieuw zenderpakket ingevoerd, met verschillende keuzepakketten.

In totaal betaalden de Amerikaanse en Britse investeerders Warburg Pincus en Cinven tussen 2005 en 2007 een bedrag van € 5,23 miljard voor de voorgangers van Ziggo.[6]

Op 16 mei 2008 werd de fusie afgerond. Sindsdien werken de bedrijven onder één naam: Ziggo.[7]

Overname door Liberty Global[bewerken]

In januari 2014 kondigde het Amerikaanse moederbedrijf van UPC Nederland B.V., Liberty Global, aan dat het Ziggo zou overnemen. Het plan is om de kabelaanbieders Ziggo en UPC samen te voegen tot één bedrijf, en verder te gaan onder de naam Ziggo. Omdat er na deze overname nog maar één grote kabelaanbieder in Nederland over zou blijven, waardoor de concurrentie in het geding zou kunnen komen, moesten eerst de Autoriteit Consument en Markt en de Europese commissie goedkeuring geven voor deze overname. Nadat deze onder voorwaarden toestemming hadden verleend, en de aandeelhouders het bod van Liberty Global hadden geaccepteerd, was de fusie een feit. Op 5 november 2014 was de overname afgerond en zal de naam UPC in Nederland worden uitgefaseerd. Op 5 januari 2015 startte Ziggo in Gorredijk en omstreken met de aanpassing van het netwerk. In de maanden daarna volgen de andere steden/regio’s.

Beursgang en aandeelhouders[bewerken]

Het grootste deel van het aandelenkapitaal van de onderneming werd via houdstermaatschappijen gehouden door twee private-equityondernemingen, Cinven en Warburg Pincus. Op 21 maart 2012 ging Ziggo NV naar de NYSE Euronext in Amsterdam waarbij circa 25% van de 200 miljoen aandelen op de beurs kwam.[8] De aandelen werden geplaatst tegen een introductiekoers van € 18,50 waarmee de totale opbrengst voor de verkopende aandeelhouders zo'n € 925 miljoen bedroeg en het bedrijf op € 3,7 miljard gewaardeerd. Het aandeel werd opgenomen in de midkap aandelenindex AMX. Daarnaast zijn er opties verhandelbaar op het aandeel Ziggo.

Cinven en Warburg Pincus kondigden in maart 2013 de verkoop aan van circa 40 miljoen Ziggo-aandelen. Dit is equivalent aan een belang van ongeveer 20%. Beide aandeelhouders hadden voor de verkoop in totaal nog 74,2 miljoen aandelen in het bedrijf en na de verkoop resteerde nog 34,2 miljoen aandelen.[9] Barclays, de begeleidende bank, kon niet alle stukken verkopen. Het meeste werd kort daarna echter alsnog verkocht aan Liberty Global, een Amerikaanse kabelonderneming. Liberty Global nam een belang van 12,7% waarvoor het € 633 miljoen betaalde.[10]

In april 2013 hebben beide grootaandeelhouders hun resterende aandelen Ziggo verkocht. In totaal werden er circa 34 miljoen Ziggo aandelen van de hand gedaan, tegen een aandelenkoers van € 25,75. De totale opbrengst was circa € 875 miljoen. De totale marktwaarde van Ziggo bedroeg met die koers € 5,15 miljard.[11]

Op 27 juli 2013 werd bekend dat Liberty Global zijn belang in Ziggo heeft vergroot tot 28,5%.[12] Het bedrijf bezat eerder nog 18,2% van de aandelen. Volgens de beursregels moet Liberty Global een openbaar bod op alle aandelen Ziggo doen als het belang boven de 30% uitkomt.

Op 27 januari 2014 werd bekend dat Liberty Global en Ziggo overeenstemming hebben bereikt over de overname van Ziggo door Liberty Global. Bedoeling is om Ziggo samen te gaan voegen met huidige Liberty Global dochter UPC.[13]

Het nieuwe bedrijf[bewerken]

Het nieuwe bedrijf bezit ruim 53% van de markt[14]. Medio 2013 heeft Ziggo 4,1 miljoen aansluitingen (homes passed) op het eigen net, kan het nog 128 duizend huishoudens via andere kabelnetten bereiken en bedraagt het aantal voor diensten betalende aansluitingen van televisie, radio, internet en telefonie 2,818 miljoen .[15] Ziggo is met 1,788 miljoen breedbandinternet-, 2,236 miljoen digitale televisie- en 1,516 miljoen telefonieaansluitingen het grootste kabelbedrijf van het land. Ziggo is, na overname door Liberty Global, de enige grote speler op de kabelmarkt, die in Nederland is overgebleven.
Bedrijven en instellingen zijn afnemers van zakelijke telecommunicatiediensten van Ziggo. Het verzorgingsgebied strekt zich uit over heel Nederland.

KPN, de andere belangrijke speler in het zogenoemde Duo Play, waarin aanbieders hun klanten combinatiepakketten aanbieden voor internet, telefonie en televisie is echter wel een belangrijke tegenspeler.

Diensten[bewerken]

Ziggo Dome in juni 2012.

Het leveren van radio- en televisiesignalen is de kernactiviteit van het bedrijf. Het basisabonnement omvat circa 25 analoge en 60 digitale televisiezenders. De analoge zenders zijn op een standaardtelevisietoestel te ontvangen. De digitale televisiezenders worden versleuteld en kunnen op een standaardtelevisietoestel uitgebreid met DVB-C-tuner ofwel settopbox ontvangen worden, met extra afstandsbediening. Tv-kijkers die de digitale zenders met maar één afstandsbediening willen kunnen bekijken, hebben daarvoor een gecertificeerd televisietoestel nodig met CI+-sleuf en een digitale televisiemodule.[16]

Naast televisie levert Ziggo ook internet en telefoon via de kabel. Het bedrijf is naamgevend partner van de Ziggo Dome, een concerthal die recht naast de Amsterdam Arena staat. Op 24 juni 2012 is daar het eerste concert gepland van Marco Borsato.

Ziggo Studio[bewerken]

Op 15 maart 2010[17] opende Ziggo een winkel in Zwolle, de Ziggo Studio. De winkel dient vooral om nieuwe klanten te werven maar ook om advies te geven over hun producten en ook het verkopen van nieuwe decoders. Op 2 september 2010[18] opende Ziggo een vestiging in Utrecht en op 26 augustus 2011 een in Den Haag.[19]

Reclamecampagnes[bewerken]

In maart 2008 heeft Ziggo een speciale website opgezet met informatie voor bestaande klanten over de fusie en over eventuele veranderingen in abonnementen en aangeboden diensten. De introductie van Ziggo werd onder meer geadverteerd door een twee minuten durend reclamefilmpje, waarin een oudere man (gespeeld door de acteur Claes Månsson) zijn belangstelling voor de wereld toont. Opmerkelijk aan deze video is niet alleen dat deze geen enkele inhoudelijke informatie biedt over het bedrijf of de bedrijfstak, maar ook de overeenkomst met de reclamespotjes van mobiele telecomoperator Ben in 1999. Beide video's komen uit de koker van film- en reclameregisseur Johan Kramer.

Ted en Barbara van der Stoel[bewerken]

In latere reclamefilms verschenen de figuren Ted en Barbara van der Stoel, twee pratende stoelen die altijd voor de tv staan. In de reclamereeksen beleven ze steeds nieuwe avonturen en laten ze op een humoristische manier zien wat je met televisie, internet en telefonie van Ziggo kunt. De stem van Ted werd ingesproken door Jeroen van Koningsbrugge en die van Barbara door Leny Breederveld. Beide stoelen staan nu tentoongesteld in de ontvangsthal van het Ziggo hoofdkantoor in Utrecht.

De vijf Ziggovrienden[bewerken]

Sinds 2013 heeft Ziggo weer vaste gezichten in hun campagnes. In de reclamespots staan vijf vrienden centraal, vier daarvan wonen in Nederland en eentje in Tokio.

Klachten[bewerken]

De integratie van de drie providers tot Ziggo verliep niet zonder problemen. Sinds de introductie van Ziggo kwam het bedrijf bijna uitsluitend negatief in het nieuws. Vooral over de kwaliteit van internet, het aantal storingen en de slechte service wordt er veel geklaagd. Ziggo staat bij consumentenprogramma's op de televisie van begin af aan onafgebroken in de klachten top 3.[20] De problemen bij Ziggo resulteren in talloze negatieve berichten in de media[21] en een speciaal meldpunt bij de Consumentenbond waar na 6 dagen al rond 15 000 klachten over het nieuwe kabelbedrijf binnenstromen - volgens de Consumentenbond 'echt uniek'.[22][23] Het is opmerkelijk dat er bij Ziggo zoveel misgaat. De bedrijven waaruit de onderneming is ontstaan, scoorden in tests van dezelfde Consumentenbond altijd redelijk tot uitstekend. In de Providermonitor 2008 scoorde Ziggo het laagst. Consumenten zijn in het algemeen het minst tevreden over de prestaties van Ziggo.[24]

Internetverbinding[bewerken]

Door talrijke storingen, uitval en de kwaliteit van de verbinding hebben de meeste klachten te maken met de internetverbinding.[25] Opvallend was hierbij een langdurige storing van 14 t/m 16 juni 2008 waarbij vrijwel het gehele telefonie- en dataverkeer plat lag.[26] Ook over ontvangst, signaal en andere aspecten van telefonie en televisie via Ziggo werd geklaagd.

Klantenservice[bewerken]

Klanten van Ziggo klaagden niet alleen over technische storingen, maar ook over lange wachttijden bij de klantenservice en problemen in de administratie van Ziggo. Gemelde klachten worden helemaal niet of pas na lange tijd opgelost. Ontevreden zijn tevens veel Ziggo-gebruikers over de informatievoorziening rond alle veranderingen door de fusie.[27]

BREIN en XS4ALL[bewerken]

Op 19 juli 2010 diende voor de rechtbank van ’s Gravenhage een kort geding waarbij Stichting BREIN in een zogenaamd proefproces als eiseres optrad tegen ISP Ziggo BV. De eis bestond erin dat Ziggo als ISP de downloadsite The Pirate Bay - die niet bij Ziggo maar bij een buitenlandse provider werd gehost - moest blokkeren. BREIN beschouwt Ziggo als tussenpersoon om de diensten aan te bieden aan derden en op die manier inbreuk te maken op het auteursrecht. Daarom werd naast DNS-blocking ook IP-blocking voorgesteld. XS4ALL, een andere Nederlandse ISP, heeft zich in de zaak gevoegd. Dat houdt in dat XS4ALL bij de rechtbank heeft aangegeven dat de zaak ook voor XS4ALL van belang was en dat XS4ALL daarom ook in de zaak gehoord wilde worden. Tijdens de zitting konden daarom zowel de advocaten van XS4ALL als die van Ziggo verweer voeren tegen de eis van BREIN.

In het vonnis volgende de rechter de zienswijze van BREIN echter niet waardoor Ziggo The Pirate Bay niet hoefde te blokkeren. Belangrijkste argument vond de rechter dat slechts een deel van de klanten van Ziggo de website van The Pirate Bay gebruikt om digitaal materiaal te downloaden dus de site ontoegankelijk maken voor alle klanten van Ziggo ging de rechter te ver. BREIN moest optreden tegen dat deel van de klanten en niet tegen alle klanten van Ziggo. In België werd een maand daarvoor met BAF vs. Telenet/Belgacom een gelijkwaardig proces gevoerd waar de auteursvereniging evenmin gelijk kreeg.[28] BREIN is in beroep gegaan tegen de uitspraak in een kort geding. Daarnaast wordt de zaak nog behandeld in de bodemprocedure.

In januari 2012 gelastte de rechter dat Ziggo en XS4ALL toegang tot The Pirate Bay moesten blokkeren. Hiertegen is door Ziggo en XS4ALL beroep aangetekend.[29] Op 28 januari 2014 heeft het hogere gerechtshof in Den Haag geoordeeld dat de blokkade van The Pirate Bay niet effectief is en heeft het bevel tot blokkade zodoende afgewezen op de grond dat niet aan het effectiviteits-/evenredigheidsvereiste is voldaan.[30]

AFC Ajax[bewerken]

Op 7 november 2014 werd Ziggo officieel geïntroduceerd als hoofdsponsor van de Nederlandse topclub AFC Ajax. Het contract gaat op 1 januari 2015 in, en loopt af in de zomer van 2019. Het gaat om een sponsoring met €8 miljoen per jaar.

Ziggo in cijfers[bewerken]

Jaar[31] Aansluitingen[32] Percentage
abonnee[33]
Percentage
digitale televisie[34]
Percentage
internet[35]
Percentage
telefoon[36]
Omzet
per abonnee
per maand[37]
Nettowinst
per abonnee
per maand[38]
2007 3.960.000 82,8 25,5 41,1 21,5 € 27,82 Gedaald € 6,73
2008 4.038.000 80,6 34,5 42,2 24,9 € 31,71 Gedaald € 9,04
2009 4.075.000 77,7 49,0 45,8 31,6 € 33,82 Gedaald € 6,51

Externe links[bewerken]

 • Ziggo.nl Officiële website voor klanten en potentiële klanten
 • Ziggo.com Officiële website voor andere belanghebbenden: investeerders, werkzoekenden, pers
Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b c Zesko B.V.. Ziggo - Annual Report 2011. Ziggo (2012) Geraadpleegd op 21 september 2012
 2. Noord Hollands Dagblad, Multikabel in etalage, donderdag 28 april 2005
 3. Telecompaper Multikabel wordt verkocht aan Warburg Pincus, maandag 25 april 2005
 4. Elsevier Investeerders kopen Casema voor 2,1 miljard, 18 juli 2006
 5. Trouw NMa akkoord met verkoop Essent Kabelcom, 8 december 2006, geraadpleegd op 2 augustus 2013
 6. Parool Ziggo op termijn naar de beurs, 16 juni 2008, geraadpleegd op 2 augustus 2013
 7. DutchMedia Weblog - Nieuwe merknaam Casema, Multikabel & @Home (Zesko Holding) is Ziggo
 8. Ziggo persbericht Plaatsing aandelen afgerond, 26 maart 2012, geraadpleegd 2 augustus 2013
 9. (en) Bloomberg Cinven en Warburg Pincus verkopen 20% aandelen Ziggo voor $ 1,3 miljard, 19 maart 2013, geraadpleegd op 1 augustus 2013
 10. NRC Handelsblad: Liberty Global neemt belang in Ziggo, 28 maart 2013, geraadpleegd op 1 augustus 2013
 11. De Telegraaf: Cinven en Warburg verkopen hele Ziggo-belang, 26 april 2013, geraadpleegd op 1 augustus 2013
 12. De Telegraaf Liberty Global vergroot belang in Ziggo, 27 juli 2013, geraadpleegd op 1 augustus 2012
 13. Moederbedrijf UPC wil Ziggo overnemen, geraadpleegd op 27 januari 2014
 14. [1] NRC Handelsblad, 29 februari 2012
 15. Ziggo Datasheet 2e kwartaal 2013
 16. ziggo.nl
 17. Kabelaar opent Ziggo Studio in Zwolle
 18. Ziggo opent tweede Ziggo Studio
 19. Opening Ziggo Studio in Den Haag
 20. Klachten Top 3 Kassa Vara Kassa
 21. Klachtenregen bij Ziggo NRC Handelsblad, 17 juni 2008
 22. Dubieus record voor Ziggo Nu.nl, 16 juni 2008
 23. Analyse Consumentenbond Ziggo Meldpunt Consumentenbond, 16 juni 2008
 24. [ Providermonitor: Ziggo laatste plaats] Consumentenbond, december 2008
 25. XS4ALL is beste provider Nu.nl, 14 januari 2009
 26. Recordaantal klachten over kabelreus Ziggo Volkskrant, 17 juni 2008
 27. Gesprek Ziggo en Consumentenbond juni 2008
 28. BREIN, BAF en The Pirate Bay: The Pirates blijven consulteerbaar.
 29. Ziggo wil geen politieagent zijn 12 januari 2012
 30. Uitspraak Gerechtshof Den Haag: Ziggo en XS4ALL tegen BREIN - ECLI:NL:GHDHA:2014:88 28 januari 2014
 31. De cijfers zijn overgenomen en berekend vanuit de jaarverslagen: Annual Report Ziggo 2008 en Annual Report Ziggo 2009. en Annual Report 2011
 32. Het gaat bij het aantal aansluitingen om de zogenaamde "homes passed", het aantal huishoudens waar Ziggo diensten kan leveren. Cijfers per ultimo kalenderjaar.
 33. Het aantal abonnees (subscribers analogue television) gedeeld door het aantal aansluitingen (homes passed) x 100%. Cijfers per ultimo kalenderjaar.
 34. Het aantal abonnees op digitale televisie (subscribers digital television) gedeeld door het totale aantal abonnees (subscribers analogue television) x 100%. Cijfers per ultimo kalenderjaar.
 35. Het aantal abonnees op internet (subscribers internet) gedeeld door het totale aantal abonnees (subscribers analogue television) x 100%. Cijfers per ultimo kalenderjaar.
 36. Het aantal abonnees op telefonie (subscribers telephony) gedeeld door het totale aantal abonnees (subscribers analogue television) x 100%. Cijfers per ultimo kalenderjaar.
 37. De omzet (revenues) gedeeld door het totale aantal abonnees (subscribers analogue television) en gedeeld door twaalf maanden. Omzet is over het kalenderjaar, het totale abonnees per ultimo kalenderjaar.
 38. De nettowinst (net loss) gedeeld door het totale aantal abonnees (subscribers analogue television) en gedeeld door twaalf maanden. Nettowinst is over het kalenderjaar, het totale abonnees per ultimo kalenderjaar.