Zijventrikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gray's figuur 734: Schematische weergave van het ventrikelstelsel in de menselijke hersenen. De zijventrikels aangeduid als Lateral ventricle.
Het ventrikelstelsel in de menselijke hersenen, de zijventrikels in het rood.

De zijventrikels,[1] de ventriculi laterales,[2] en ook wel hersenventrikel 1 en 2, zijn twee holtes in de hersenen. Ze liggen middenin de hersenen, in het deel dat telencephalon genoemd wordt. Ze zijn gevuld met hersenvocht en zijn daar ook de belangrijkste producenten van.

De zijventrikel bestaat uit drie afzonderlijke hoornen, het cornu frontale in de frontale kwab, het cornu temporale in de temporale kwab en het cornu occipitale in de occipitale kwab.[2] Overeenkomstig wordt de zijventrikel ook de ventriculus tricornis cerebri [3] genoemd, met tricornis voor driehoornig.[4]

Zie ook[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Friedbichler, M., Friedbichler, I. & Eerenbeemt, A.M.M. van den (2009). Pinkhof Medisch Engels. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  2. a b Federative Committee on Anatomical Terminology (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  3. Schreger, C.H.Th.(1805). Synonymia anatomica. Synonymik der anatomischen Nomenclatur. Fürth: im Bureau für Literatur.
  4. Lewis, C.T. & Short, C. (1879). A Latin dictionary founded on Andrews' edition of Freund's Latin dictionary. Oxford: Clarendon Press.