Zikula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zikula
Ontwikkelaar Zikula Software Foundation
Recentste versie 1.3.6 
(7 november 2013)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in PHP
Categorie Framework
Licentie GPL
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Zikula is een vrij, open source webapplicatieframework, of kort gezegd web toolkit. De objectgeoriënteerde code is vrij gegeven onder de GPL, en kan als hulpmiddel dienen om snelle, veilige en interactieve websites te ontwikkelen.

Naam[bewerken]

De naam "Zikula" is afkomstig van meerdere Zoeloe-woorden, met de betekenis van "snel" en "simpel", en is samen met het logo in 2008 ontwikkeld.

The Zikula brand name was created from several Zulu words, one of the official languages of South Africa, where "Zila ukudla" means fast and "Lula" means easy, which are the main attributes of the software.[1]

Server omgeving[bewerken]

Zikula is een platformonafhankelijk framework, en draait in principe op iedere omgeving waar PHP (PHP 5.3) beschikbaar is. Er kan gebruik worden gemaakt van een bestaande database, aangezien er alleen tabellen worden ingevoegd met een prefix die zelf opgegeven kan worden. Systeemvereisten:

Eigenschappen[bewerken]

Zikula is opgebouwd uit een basis (Core) die onder andere gebruikersbeheer, toegangsrechten, templating (gebaseerd op Smarty), systeeminstellingen, extensiebeheer en meertaligheid afhandelt. Extensies zijn snel te ontwikkelen met behulp van de uitgebreide API, en worden toegevoegd in de vorm van modules, plugins en thema's. De Core bevat onder andere:

  • Database abstractie Doctrine
  • Workflow API
  • API voor Formulier generatie en validatie
  • Rechtensysteem op basis van gebruikersgroepen, met bijbehorende flexibele componenten (gebaseerd op reguliere expressies)
  • Authenticatie API om inloggen ook mogelijk te maken via onder andere LDAP of OpenID
  • Meertaligheid door middel van gettext

Ontwikkeling[bewerken]

Zikula streeft een actieve ontwikkelingscyclus na, met frequente releases. De gedefinieerde milestones en roadmaps kunnen bekenen worden via de projectserver op Github.[2] en [3] Er zijn vele modules en uitbreidingen beschikbaar gemaakt door een actieve gemeenschap van ontwikkelaars, ook te vinden op deze projectserver. Een aantal voorbeelden van deze extensies zijn Forums, RSS Feeds, Peilingen, Afbeeldings galerijen, E-Commerce oplossingen, Spellen, Links, Downloads, Inhoudsmodules voor documenten, nieuws en publicaties), Kalenders, Blogs, en vele anderen.

Gemeenschap[bewerken]

Er zijn een aantal gemeenschappen (communities) wereldwijd te vinden, waaronder de internationale[4] en Nederlandse.[5] Daar zijn onder andere ondersteuningsforums en documentatiewiki's te vinden.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties