Zilverfulminaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zilverfulminaat
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van zilverfulminaat
Structuurformule van zilverfulminaat
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
AgCNO
IUPAC-naam zilvercyanaat
Molmassa 149,885 g/mol
CAS-nummer 5610-59-3
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Explosief
Fysische eigenschappen
Smeltpunt (detoneert) 170 °C
Geometrie en kristalstructuur
Kristalstructuur orthorombisch of trigonaal
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Zilverfulminaat (officiële IUPAC-naam: zilvercyanaat) is een explosief zout van zilver en het cyanaat-anion, en heeft als brutoformule AgCNO.

Zilverfulminaat is een primair explosief dat van weinig praktisch nut is ten gevolge van zijn zeer hoge gevoeligheid. Het laten vallen van een druppel water op een paar milligram zilverfulminaat leidt al tot een exotherme explosieve reactie. Zelfs zeer kleine hoeveelheden van dit explosief dienen al met zeer grote voorzichtigheid behandeld te worden.

Zilverfulminaat werd voor het eerst bereid in 1800 door Edward Charles Howard tijdens een algemene studie naar de bereidingswijze van fulminaten.

Bereiding[bewerken]

De verbinding kan bereid worden door reactie van zilver met geconcentreerd salpeterzuur en ethanol. De reactieomstandigheden dienen nauwkeurig gecontroleerd te worden om explosie of detonering te voorkomen. Zilverfulminaat dient altijd in kleine hoeveelheden bereid te worden, omdat zelfs het eigen gewicht van een kristal al genoeg kan zijn om tot een detonatie komen.

Structuur[bewerken]

Silver-fulminate-cyclic-hexamer-from-trigonal-xtal-3D-balls-A.png

Zilverfulminaat bestaat in twee, polymorfe structuren: een orthorombisch en een trigonale kristallijne vorm.[1] De trigonale vorm is opgebouwd uit ringvormige hexameren: (AgCNO)6.[2]

Gebruik[bewerken]

In praktijk kent het nauwelijks toepassingen, zelfs niet als explosief. In vuurwerk wordt het door zijn hoge gevoeligheid ook nooit gebruikt, aangezien voor frictie-ontsteking altijd kaliumchloraat of rode fosfor-mengsels gebruikt worden. Alleen in knalerwten wordt de stof gebruikt.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. D. Britton and J. D. Dunitz (October 1965). The crystal structure of silver fulminate. Acta Cryst. 19 (4): 662-668 . DOI:10.1107/S0365110X6500405X.
  2. D. Britton (December 1991). A redetermination of the trigonal silver fulminate structure. Acta Cryst. C47 (12): 2646-2647 . DOI:10.1107/S0108270191008855.