Zoeloes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoeloes
Zoeloes tijdens een traditionele dans
Zoeloes tijdens een traditionele dans
Totale bevolking 10,4 miljoen (2001 geschat[1]).
Verspreiding KwaZoeloe-Natal:
  7,6 miljoen

Gauteng:
  1,9 miljoen Mpumalanga:
  0,8 miljoen Vrystaat:
  0,14 miljoen (2001 geschat[1]).

Taal Zoeloe; velen spreken ook Engels, Afrikaans, Portugees of andere Afrikaanse talen zoals Xhosa.
Geloof Christendom, Animisme.
Verwante groepen Bantoe, Nguni, Basotho, Xhosa, Swazi, Matabele.
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Zoeloes zijn een Afrikaanse etnische groep bestaande uit ongeveer 11 miljoen mensen die voornamelijk leven in KwaZoeloe-Natal, Zuid-Afrika.

Hun taal, het Zoeloe, behoort tot de Bantoetalen. In het Zoeloe betekent Zoeloe "hemel" of "lucht".

Geschiedenis[bewerken]

Onder koning Shaka Zoeloe werd het Zoeloekoninkrijk in de vroege jaren 1800 vergroot door verovering en assimilatie. Van een kleinere clan van 1500 mensen evolueerden ze tot een grote natie tussen de Tugela-rivier en de Pongola-rivier. Ze waren deels verantwoordelijk voor de Mfecane - de "verplettering", een grootscheepse migratie van vele opgejaagde volkeren rond Zoeloeland.

De Zoeloe werden in de 19de eeuw bekend door hun conflicten met de Boeren en het Britse leger. Een voorbeeld hiervan is Zoeloe-oorlog van 1879 waarin circa 20.000 Zoeloes op 22 januari onder leiding van koning Cetshwayo zo'n 2.000 Britse troepen bij Isandlwana versloegen.

Cultuur[bewerken]

Vandaag de dag zijn de Zoeloes bekend om hun vermogen om kunstzinnige voorwerpen te maken met behulp van kraaltjes en naaigaren. Ze brachten ook hun muzikale tradities naar de westerse wereld. Op vele oude ansichtkaarten is te zien dat jonge Zoeloevrouwen trotse mensen zijn, die weinig te verbergen hebben. In verschillende streken wordt door hen nog steeds bij bepaalde gelegenheden buiten een klein kralenschortje en/of een string met de borsten en billen bloot gelopen. Ook bij hun buren, de Swazi, wordt bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse rietfeest niet alleen door minderjarige, maar ook door de oudere maar nog wel ongetrouwde meisjes, soms niets anders gedragen dan dit klein kralenschortje dat bij de Zoeloes isigege genoemd wordt. In de streek van Nongoma bedekt deze, ook gewoon dagelijks gedragen, 'maagdenkledij' tussen navel en knieën een oppervlakte van +/- 20 op 30 cm, in andere streken kunnen ze zelfs korter en ook breder zijn. Door (kleine) jongens gedragen wordt deze beperkte kledij in het Zoeloe dan weer isinene genoemd.

Opvallend is dat de Zoeloetraditie, in tegenstelling tot die van de Xhosa (na de Zoeloes het tweede grootste volk van Zuid-Afrika), zich tegen een verminking van zowel mannen- als vrouwenbesnijdenis keert. Van alle volkeren in Zuid-Afrika tellen de Zoeloes de meeste Aids-slachtoffers. Volgens veel van hun besneden landgenoten zou dit een oorzaak vinden in het onbesneden zijn van de meeste Zoeloes. [bron?]

Bekende Zoeloes[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bronnen
  1. a b South Africa grows to 44.8 million, op de website southafrica.info, gepubliceerd op 9 juli 2003, laatst bezocht op 21 november 2006.