Zomercarnaval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zomercarnaval
Zomercarnaval, 2006
Zomercarnaval, 2006
Opgericht Rotterdam, 4 augustus 1984
Plaats Rotterdam, later ook op kleine schaal in Arnhem, Oosterhout, Zevenbergschen Hoek, Bentelo en Kortrijk (B)
Doel Het vieren van Latijns-Amerikaanse en Kaapverdische carnaval tijdens de warme zomermaanden
Website

Het Zomercarnaval is een jaarlijks evenement in de Nederlandse stad Rotterdam. Het wordt of werd daarnaast ook (op kleinere schaal) gehouden in de plaatsen Arnhem, Oosterhout, Zevenbergschen Hoek en Bentelo en in de Belgische stad Kortrijk. Het evenement biedt een variant op het carnaval van Latijns-Amerika en Kaapverdië.

Geschiedenis[bewerken]

Queen Rotterdam 2006

In Nederland en België valt carnaval aan het einde van de winter. Het koude klimaat in die streken leent zich niet voor het vieren van carnaval op de manier die Latijns-Amerikaanse en Kaapverdische emigranten van huis uit kennen. Het Zomercarnaval biedt hen, en andere geïnteresseerden, de gelegenheid om dit alsnog te doen.

De eerste editie was op 4 augustus 1984 in Rotterdam. In 2005 en 2006 kwamen ongeveer 900.000 bezoekers de straatparades met veel dans en muziek bijwonen in Rotterdam, terwijl het Arnhemse Rio aan de Rijn meer dan 150.000 bezoekers trok.

In 2008 vond het Zomercarnaval Rotterdam van 24 - 26 juli plaats met onder andere de Straatparade door de binnenstad van Rotterdam, de Queen Election en de live-optredens op de Coolsingel. Ook waren er twee afleveringen van het zomercarnaval op de tv te zien.

In 2006 vond het idee van een zomercarnaval voor het eerst navolging in België toen in augustus het eerste Kortrijkse Zomercarnaval werd georganiseerd. In 2009 werd dit zomerse feest uitgebreid van een eendaags naar een tweedaags festival in de binnenstad.

In 2001 ontving het Zomercarnaval van Rotterdam de Grote Prins Claus Prijs van het Prins Claus Fonds.

Vanaf 2013 vormt het Zomercarnaval van Rotterdam samen met het Dunya Festival het nieuwe evenement "Rotterdam Unlimited" en vindt het plaats in juli.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]