Zonnetekenastrologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zonnetekenastrologie, ook popastrologie genoemd, is de populaire vorm van astrologie zoals die in kranten en tijdschriften verschijnt. Het gaat hier om een sterk vereenvoudigd systeem van astrologie dat alleen gebruikmaakt van de positie van de Zon tijdens de geboorte. Het teken van de dierenriem waaronder iemand geboren is volgens zijn horoscoop wordt dan zijn sterrenbeeld of zonneteken genoemd. Omdat er slechts 12 dierenriemtekens gebruikt worden in de westerse astrologie, beperkt deze typologie zich tot 12 verschillende persoonlijkheden. Dit type astrologie leent zich bij uitstek voor de krant, die telkens 12 korte schetsjes kan plaatsen.

Popastrologie heeft een hoog amusementsgehalte en bestaat louter om commerciële redenen. Het verschil met andere, complexe vormen van westerse astrologie is aanzienlijk, waardoor de geldigheid van dit type astrologie door 'geschoolde' astrologen niet serieus wordt genomen. In de popastrologie wordt doorgaans geen rekening gehouden met de planeten, aspecten, de ascendant, of de huizen van de persoonlijke horoscoop. Er wordt een voorspelling gedaan op basis van zeer weinig variabelen, wat een grof beeld oplevert. Er zijn immers maar 12 Zonnetekens op 7 miljard mensen. Bovendien is er meestal in het geheel geen sprake van interpretatie of voorspelling: de dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse 'horoscopen' in kranten, tijdschriften, op televisie of internet worden vaak overgelaten aan personen die zelf geen astroloog zijn en die lukrake 'voorspellingen' doen die niet gebaseerd zijn op astrologische regels.

Zoals voor alle vormen van astrologie geldt, wordt ook zonnetekenastrologie beschouwd als pseudowetenschap door de reguliere wetenschap.[1] Uit onderzoek onder jongeren in Nederland bleek dat 85% wel eens een horoscoop leest, meestal zonder er in te geloven.[2]

Bronnen[bewerken]

  1. De Astrotest, Skepter 8(2), juni 1995
  2. De sterren zwijgen, De Groene Amsterdammer, 17 mei 1995