Zoo Leipzig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Postkaart uit circa 1916
Afrikaanse leeuw in Zoo Leipzig
De zonnebaars in het aquarium van Zoo Leipzig

Zoo Leipzig is een dierentuin in de Duitse stad Leipzig. Met meer dan 125 jaar oud is Zoo Leipzig een van de oudere dierentuinen van de wereld. De dierentuin werd opgericht op 9 juni 1878 door Ernst Pinkert. De dierentuin is momenteel 23,2 hectare groot en telt 6600 dieren in 840 soorten (inclusief aquarium).

Dieren in Zoo Leipzig[bewerken]

Vroeger was de dierentuin een leeuwenfabriek omdat er tot nu toe bijna 2500 leeuwen zijn geboren, daarmee is het samen met Burgers' Zoo een dierentuin die de meeste jonge leeuwen heeft kunnen verwelkomen.

Tegenwoordig herbergt de zoo een aantal dieren die zelden in dierentuinen getoond worden. Voorbeelden zijn: muskusos, okapi, Dalls schaap, baikalrob, Chinees schubdier en de anoa. Verder zijn de grote verscheidenheid aan meerkatten en de mensapen die in alle vormen aanwezig zijn.

De dierentuin werkt actief mee aan fokprogramma's en er werden tot nu toe wilde katten, przewalskipaarden, ooievaars, oehoe's, steenuilen en algazellen uitgezet. Zoo Leipzig coördineert het Europese fokprogramma voor de anoa en de breedvoorhoofdkrokodil en het wereldwijde fokprogramma van de tijger.

Zoo der Zukunft[bewerken]

De Zoo der Zukunft is het nieuwste project van de zoo. Van 2000 tot 2014 zal de dierentuin geheel worden veranderd. Tot aan 2006 zijn de volgende delen al afgebouwd:

  • 2001: Pongoland, het grootste mensapenverblijf met chimpansees, gorilla’s, bonobo's, orang-oetans, gibbons en ringstaartmaki's.
  • 2001: Makasi Simba, een verblijf voor de Angola leeuw. Verder kwam er een verblijf voor de stokstaartjes.
  • 2002: Lippenbärenschlucht, een verblijf voor de lippenbeer en resusaap.
  • 2002: Deel van het olifantenverblijf en een bullenstal.
  • 2003: Tiger taiga, een verblijf voor de Siberische tijger.
  • 2004: Kiwara savanne, een Afrikaanse savanne met onder andere de Rothschildtgiraffe, Grévyzebra, Thomsongazelle en de struisvogel. Ook is er een verblijf voor de gevlekte hyena.
  • 2006: Ganesha Mandir, het nieuwe olifantenverblijf.

Verder moeten er nog een Zuid-Amerikaans deel komen met onder andere de reuzenotter, de brilbeer en miereneters, Gondwanaland een overdekte tropische hal met als thema de prehistorie, en de Thema's Afrika en Azië moeten nog afgemaakt worden.

Externe link[bewerken]