Zuid-Frankrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zuid Frankrijk)
Zicht vanuit de Jardin exotique van Èze op de Côte d'Azur
Marseille, de meest bevolkte stad in Zuid-Frankrijk
Het Esterelmassief in de gemeente Saint-Raphaël (Var)
De Pont d'Arc over de rivier Ardèche, ten noordoosten van de Cevennen

Zuid-Frankrijk is een geografisch onderdeel van Frankrijk, dat zich vanuit een denkbeeldige lijn van het centrale plateau in de Alpen tot de monding van de Garonne in de Golf van Biskaje uitstrekt. In engere zin wordt tot Zuid-Frankrijk alleen de Midi, het Franse deel van de Middellandse Zeekust en het aangrenzende gebied gerekend.

Zuid-Frankrijk omvat de regio's Nouvelle-Aquitaine, Occitanië, Provence-Alpes-Côte d'Azur en het zuiden van Auvergne-Rhône-Alpes. In het zuiden wordt Zuid-Frankrijk door de natuurlijke grens van de Pyreneeën begrensd. De belangrijkste steden in Zuid-Frankrijk zijn Marseille, Nice, Avignon, Grenoble, Montpellier, Bordeaux, Toulouse, Toulon, Cannes en Perpignan.

Zuid-Frankrijk komt voor een groot deel overeen met de landstreek Occitanië (Frans: Langue d'Oc); dat is het gebied waar traditioneel Occitaans gesproken wordt en dat veel groter is dan de nieuwe regio Occitanië (Frans: Occitanie).

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bruno Marc: Dolmens et Menhirs en Languedoc et Roussillon. 27 Circuits de Découverte Préhistorique. Presses du Languedoc, Montpellier 1999, ISBN 2-859-98190-X.
  • Louis Papy: Le midi atlantique, atlas et géographie de la France moderne, Flammarion, Paris, 1984.