Zuidwest-Azië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuidwest-Azië in de meeste gevallen

Zuidwest-Azië of West-Azië (vaak verward met het Midden-Oosten) is het (zuid)westelijke deel van Azië. De naam West-Azië wordt vaak gebruikt in teksten over archeologie en late prehistorie van de regio. In tegenstelling tot het Midden-Oosten, dat een vaag bepaalde regio is die meestal ook Egypte omvat, is Zuidwest-Azië puur een geografische naam die het zuidwesten van Azië omvat.

Zuidwest-Azië valt gedeeltelijk samen met de traditionele Europese namen Midden-Oosten en het Nabije Oosten, die beide hun plaats ten opzichte van Europa beschrijven in plaats van hun positie binnen Azië. De benaming West-Azië wordt geprefereerd boven het Midden-Oosten door internationale organisaties (met als bekendste de Verenigde Naties) en ook in Afrikaanse en Aziatische landen, zoals India vanwege het eerdergenoemde Eurocentrisme van de historische benaming Midden-Oosten.

De definitie van statistisch geografische regio's van Azië in gebruik bij enkele departementen van de Verenigde Naties uitsluitend voor statistische gemakken.

██ Zuidwest-Azië

De VN plaatst Turkije en de staten ten zuiden van de Kaukasus (Armenië, Azerbeidzjan en Georgië in West-Azië. Deze landen liggen echter in gebieden die zowel met Azië als Europa te maken hebben en hebben ook enige sociaalpolitieke banden met de laatste. Een enkele afwijkende definitie van West-Azië gegeven door een departement van de VN plaatst Iran en Egypte in respectievelijk Zuid-Azië en Noord-Afrika. Deze indelingen door dit departement van de VN zijn echter gemaakt voor uitsluitend statistische doeleinden en impliceren geen enkel verband tussen de regeringen, etnische groeperingen, historiën, en andere zaken in de ingedeelde regio's.

Gebieden[bewerken]

Zuidwest-Azië omvat (vrijwel) altijd: