Zuidwolde (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zuidwolde
Zuudwòl
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zuidwolde (Groningen)
Zuidwolde
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Het Hogeland Het Hogeland
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,82[1] km²
- land 13,73[1] km²
- water 0,09[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.165[1]
(84 inw./km²)
Woningvoorraad 490 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 2832
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zuidwolde (Gronings: Zuudwòl) is een dorp in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen in Nederland. De plaats telde in 2023 inclusief de verspreide huizen eromheen 1.165 inwoners. Zuidwolde ligt nagenoeg tegen de bebouwing van de stad Groningen (met name de wijk Beijum) aan. Ten noorden van het dorp ligt Noordwolde, dat echter een stuk kleiner is. De groei van Zuidwolde is met name te danken aan zijn ligging (anders dan Noordwolde) aan het Boterdiep.

Tussen beide dorpen door loopt de Eemshavenweg.

Door zijn ligging vlak bij de stad, wordt het veel bezocht door wandelaars en fietsers. De ligging van het dorpscafé Moeke Vaatstra met tuin naast de in 2002 gerestaureerde Kerk van Zuidwolde aan het Boterdiep werkt mee aan het feit dat hier veel wordt gepauzeerd. In het dorp staat bij de voormalige bibliotheek het kunstwerk Boek(druk)kunst van Hugo Hol.

Molens[bewerken | brontekst bewerken]

In de omgeving van Zuidwolde zijn drie poldermolens bewaard gebleven, 't Witte Lam (kleinste poldermolen van de provincie Groningen), de Koningslaagte en de Krimstermolen (grootste poldermolen van de provincie Groningen).

Geboren in Zuidwolde[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]