Zuidzijde (Goeree-Overflakkee)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuidzijde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zuidzijde (Goeree-Overflakkee)
Zuidzijde (Goeree-Overflakkee)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Goeree-Overflakkee Goeree-Overflakkee
Coördinaten 51° 42′ NB, 4° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,43 km²
Inwoners (2007) 180
Overig
Woonplaats (BAG) Den Bommel
Foto's
Landschap en bebouwing van Zuidzijde
Landschap en bebouwing van Zuidzijde
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zuidzijde is een plaats in de Nederlandse gemeente Goeree-Overflakkee, op de kruising Bommelsedijk/Tilsedijk, op één van de oudste stukken van het eiland Goeree-Overflakkee. Het buurtschap is in de omgeving vooral bekend om de ouderwetse watertoren die er staat. Deze is al vanaf Hellegatsplein te zien. Volgens sommigen dankt Zuidzijde zijn naam aan het feit dat het ten zuiden van Den Bommel ligt. Behalve een leghennenbedrijf is er een boerderijcamping 'De Lage Werf'.

In vroegere tijden kende Zuidzijde ook een eigen basisschool, waarvan de Schoolweg en het voormalige schoolgebouw nog de stille getuigen zijn. De Tilsedijk heet naar de polder De Tille, net als het pompstation langs de Rijksweg. Er is nog een Zuidzijde, wat ongeveer even kleinschalig is en ook in Zuid-Holland ligt.

In Zuidzijde zijn ook enkele plattelandswinkeltjes. Daar verkopen ze eieren, meel, aardappelen, uien, kaas en tomaten. Ook is er voor de kinderen een speeltuintje. Met doeltjes, een glijbaan en schommels. Langs de Bommelsedijk ligt ook een stuk grond van Staatsbosbeheer, De Kleine Kreek. Hierop staan regelmatig koeien. Ook komen er veel vogels bijvoorbeeld meeuwen en lepelaars.

Externe links[bewerken]