Zuivere stof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een zuivere stof is in de chemie één chemische stof met een aantal specifieke, constante stofeigenschappen, zoals smeltpunt, kookpunt, massadichtheid en oplosbaarheid (in water bijvoorbeeld).

Zuivere stoffen worden verder onderverdeeld in samengestelde en enkelvoudige stoffen.

Zuivere stoffen komen in de natuur slechts zelden voor (uitzonderingen zijn onder meer diamant en goud). Meestal treffen we stoffen aan vermengd met andere stoffen. In dat geval spreken we van een mengsel. Via chemische scheidingsmethoden kunnen we zuivere stoffen uit een mengsel verkrijgen.

Absoluut zuivere stoffen zijn moeilijk te verkrijgen of te behouden. Zo zal chemisch zuiver water spontaan zeer vlug zuurstofgas of koolstofdioxide uit de lucht opnemen. In de chemische industrie en in het laboratorium wordt daarom onderscheid gemaakt tussen zuivere stoffen naargelang hun zuiverheidsgraad: men spreekt van purum, purissimum, pro analysi etc.

In het dagelijks taalgebruik bedoelen we met 'zuivere' lucht of 'zuiver' water in feite schone of gezonde lucht of drinkwater. We weten dat lucht uit zuurstofgas, stikstofgas en enkele andere gassen bestaat en dat er in drinkwater diverse zouten opgelost zijn. Deze 'zuivere' stoffen zijn dus in feite mengsels.

Externe link[bewerken]