Zwarte leguaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwarte leguaan
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
CtenosauraSimilis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Iguanidae (Leguanen)
Geslacht: Ctenosaura
Soort
Ctenosaura similis
Gray, 1831
Afbeeldingen Zwarte leguaan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwarte leguaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De zwarte leguaan (Ctenosaura similis) is grote hagedis uit de familie leguanen (Iguanidae). Een andere benaming voor deze soort is zwarte stekelstaartleguaan.

Kenmerken[bewerken]

De zwarte leguaan heeft een forse kop, die erg dik en lang is en spits toeloopt. De staart heeft een lichte stekeltjeskam die doorloopt tot achter de nek en is twee keer zo lang als het lichaam en sterk gebandeerd. De basiskleur is groen met donkeromrande witte tot gele banden op de rug tussen de voor- en achterpoten, voornamelijk bij jonge dieren want naarmate ze ouder worden vervagen de kleuren naar grijs en zwart. De trommelvliezen zijn meestal bruin tot oranje gekleurd en goed te zien. Deze soort lijkt sterk op de Mexicaanse zwarte leguaan (Ctenosaura pectinata), en is ervan te onderscheiden doordat de stekeltjeskam tussen de rug en staart bij de zwarte leguaan iets onderbroken is, en met name doordat ze een veel sterkere bandering hebben van donkere en lichtere strepen; C. pectinata heeft meestal alleen donkere banden, maar bij oudere dieren is het zeer moeilijk te zien. De leguaan wordt maximaal 1,2 meter lang.

Leefwijze[bewerken]

Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals bessen, vruchten en bladeren, maar de leguaan pakt af en toe ook wel eens kleine schildpadden, knaagdieren en jonge vogels. Jongere dieren eten voor een belangrijk deel insecten maar gaan na enkele jaren steeds meer plantaardig voedsel eten. Meestal rennen ze bij gevaar weg, maar ze kunnen ook bijten.

Voortplanting[bewerken]

Een legsel bestaat meestal uit 20 tot 30 eieren, die worden afgezet in holletjes of onder boomwortels.

Verspreiding[bewerken]

Leefgebied

De leguaan komt voor in Mexico (alleen Yucatán), Nicaragua, Guatemala, El Salvador, Honduras, Belize, Costa Rica, Panama en Colombia. Ook in de Verenigde Staten komt de soort voor, maar daar is ze waarschijnlijk uitgezet of ontsnapt. De zwarte leguaan houdt van laaglanden in kuststreken met droge en warme klimaten. Vaak is de leguaan te vinden in rotsachtige of zandige streken met weinig vegetatie en een dorre bodem. Overdag zont het dier op stenen en rotsen en voor de rust wordt vaak een hol opgezocht dat echter niet zelf wordt gegraven; er worden holen van andere dieren gebruikt zoals konijnen en gravende schildpadden.

Externe links[bewerken]

Referenties

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Ctenosaura similis - [1] Geconsulteerd 24 november 2011