Zwarte steltkluut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwarte steltkluut
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
Himantopus-novaezelandiae.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Recurvirostridae (Kluten)
Geslacht: Himantopus (Steltkluten)
Soort
Himantopus novaezelandiae
Gould, 1841
Afbeeldingen Zwarte steltkluut op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwarte steltkluut op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De zwarte steltkluut (Himantopus novaezelandiae) is een sterk bedreigde vogel behorend tot de familie der kluten (Recurvirostridae). De vogel is endemisch in Nieuw-Zeeland, hier is de vogel ook wel bekend onder de Maorische naam Kakī.

Uiterlijk[bewerken]

De vogels hebben een geheel zwart verenkleed en is ongeveer veertig centimeter groot. De poten van de vogels zijn rood en de snavel is smal en zwart. Jonge zwarte steltkluten hebben zowel zwarte als witte perioden, pas als ze ongeveer achttien maanden oud zijn worden ze helemaal zwart.

Verspreiding[bewerken]

De vogel kwam vroeger voor op zowel het Noordereiland als het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig leeft de vogel enkel nog in het stroomgebied van de rivier de Waikiki op het Zuidereiland. In 1999 bestond de totale populatie vogels uit ongeveer 40 stuks.

Bedreiging[bewerken]

De achteruitgang van het aantal van de zwarte steltkluut heeft verschillende redenen. De belangrijkste is het invoeren van “nieuwe” roofdieren door de Europeanen. Ook is het leefgebied van de vogels veranderd door het bouwen van waterkrachtcentrales. Een andere reden van de achteruitgang is de vermenging van de zwarte steltkluut met de gewone steltkluut. De populatie steltkluten in Nieuw-Zeeland is tegenwoordig een stuk groter, dan die van de zwarte stelkluut. Hierdoor wordt de kans groter dat de zwarte steltkluut een “gewone” steltkluut als partner neemt, dit is ook een van de redenen waarom het aantal achteruit loopt.

De regering van Nieuw-Zeeland is tegenwoordig bezig met het uitvoeren van een plan met als doel het aantal zwarte steltkluten te verhogen.

Bronnen, noten en/of referenties