Zwarte Woud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zwarte woud)
Zwarte Woud
Zwarte Woud
Hoogste punt Feldberg (1493 m)
Lengte 160 km
Breedte 30-60 km
Locatie Baden-Württemberg
Type Middelgebergte
Detailkaart
Kaart van Zwarte Woud
Foto's
Typisch landschap
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Zwarte Woud (Duits: Schwarzwald) is een dichtbebost gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en aan de Franse grens.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het is in oppervlakte het grootste middelgebergte in Duitsland. Geologisch is het verwant aan de Vogezen, die aan de Franse kant van de Rijn liggen. De hoogste top van het Zwarte Woud is de Feldberg met een hoogte van 1493 meter boven NAP.

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied in Duitsland en bestaat hoofdzakelijk uit dennen- en sparrenbomen. Het Zwarte Woud staat bekend als een van de populairste toeristenbestemmingen in Duitsland. Een klein deel in het noorden wordt beschermd als Nationaal Park Schwarzwald.

De Romeinen noemden het dichtbeboste gebergte met zijn kenmerkende donkere naaldbomen Silva Nigra - "het Zwarte of Donkere Woud of ondoordringbare woud", dat voor hen onheilspellend en bijna ondoordringbaar was. Het Duitse woord Schwarzwald werd voor de eerste keer in een document van het Zwitserse klooster St. Gallen uit het jaar 868 gebruikt.

Een bekende autoroute is de Schwarzwald-Hochstraße, B 500 en de Uhrenstraße. Het Zwarte Woud geniet bekendheid door de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Meren[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse meren in het Zwarte Woud:

Lijst van de hoogste toppen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Schwarzwalder kersentaart is een taart die zijn naam ontleent aan het Zwarte Woud. In Nederland wordt deze taart doorgaans Schwarzwalder Kirsch Torte genoemd. In België noemt men hem Zwarte Woudtaart.
  • Ook de koekoeksklok (Schwarzwalduhr) is er uitgevonden. Hieraan zijn in het gebied diverse musea gewijd en de klokken zijn er ook volop te koop.
  • De Duitse benaming Schwarzwald is als Hollands Schwarzwald de naam van een bosgebied bij Rijssen.
  • Vroeger, al sedert 1780, zaten er in de omgeving van Waldkirch in het Schwarzwald veel kermis- en draaiorgelbouwers. Nog steeds is daar een producent van kermisattracties gevestigd. Ook is daar nog een orgelmakerswerkplaats in bedrijf.
  • De Zwitserse historica Julie Heierli overleed in 1938 in het Zwarte Woud toen zij daar op vakantie was.
Zie de categorie Black Forest van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.