Zwartpunthaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwartpunthaai
IUCN-status: Gevoelig[1] (2005)
Carcharhinus limbatus - Caraibische zwartpunthaai.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse: Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Superorde: Selachimorpha (Haaien)
Orde: Carcharhiniformes (Grondhaaien)
Familie: Carcharhinidae (Requiemhaaien)
Geslacht: Carcharhinus
Soort
Carcharinus limbatus
(Müller & Henle, 1839[2])
Verspreiding zwartpunthaai
Verspreiding zwartpunthaai
Afbeeldingen Zwartpunthaai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwartpunthaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zwartpunthaai[3] (Carcharhinus limbatus), niet te verwarren met de zwartpuntrifhaai (Carcharhinus melanopterus),[4][5] is een grote grijskleurige haai met zwarte punten op de vinnen. De haai komt voor in tropische en gematigd warme oceanen.

Taxonomie[bewerken]

De zwartpunthaai is voor het eerst beschreven door Achille Valenciennes in Müller & Henle (1839) als Carcharias (Prionodon) limbatus. Er zijn vele andere namen gebruikt, zoals Carcharias (Prionodon) pleurotaenia, Carcharias microps, Carcharias (Prionodon) muelleri, Carcharias maculipinna, Carcharias ehrenbergi, Carcharias aethlorus, Gymnorrhinus abbreviatus, Carcharias phorcys, en Carcharhinus natator. De officiële naam is echter Carcharhinus limbatus (Müller & Henle)

Kenmerken[bewerken]

De zwartpunthaai heeft een lange smalle en puntige snuit, lange kieuwspleten, een grote eerste rugvin en een vrij grote tweede rugvin. De term limbatus ("omrand") slaat op de zwarte punten van de vinnen. De punten van de borstvinnen lijken in zwarte verf gedoopt te zijn.

Gedrag[bewerken]

Net als de verwante soort C. brevipinna, is de zwartpunthaai een snelle zwemmer die uit het water kan springen en om zijn as kan draaien voordat hij terugvalt in het water. De haai geldt als niet agressief voor mensen. Toch staat deze haai op nummer zes op de lijst van het ISAF, met 28 niet uitgelokte aanvallen op mensen (tussen 1580 en 2008!), waarvan er maar één met dodelijke afloop.[6]
De zwartpunthaai is levendbarend en brengt gemiddeld 4–7 jongen ter wereld.

Zwartpunthaai met duiker

Voedsel[bewerken]

De zwartpunthaai eet allerlei soorten vis zoals sardines, haring, makreel en poon maar ook schaaldieren en inktvissen.

Economisch gebruik[bewerken]

Het gedroogde en gezouten vlees van deze haai is voor consumptie geschikt. De huid wordt voor leer en de lever voor olie gebruikt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Zwartpunthaai op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Müller, J. en F.G.J. Henle 1838-41, Systematische Beschreibung der Plagiostomen. Berlin. Systematische Beschreibung der Plagiostomen.: i-xxii + 1-200, 60 pls. [Pp. 1-28 published in 1838, reset pp. 27-28, 29-102 in 1839, i-xxii + 103-200 in 1841.]
  3. Bor, P.H.F. 2002 Nederlandse naamlijst van de recente haaien en roggen (Chondrichthyes: Elasmobranchii) van de wereld. World Wide Web electronic publication www.rajidae.tmfweb.nl, version (05/2002).
  4. Carcharhinus limbatus. FishBase. Ed. Ranier Froese and Daniel Pauly. Februari 2009 version. N.p.: FishBase, 2009.
  5. Compagno, L.J.V. 1984 FAO species catalogue. Vol.4. Sharks of the world. An annotated and illustrated catalogue of shark species known to date. Part 2 - Carcharhiniformes. FAO Fish. Synop. 125(4/2):251-655.
  6. ISAF Statistics on Attacking Species of Shark