Zweefmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zweefmolen
Zweefmolen voor kleinere kinderen
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Een zweefmolen is een kermisattractie, waarbij men in een hangend zitje in de rondte draait, of in een 2-persoonsbakje (zitje) zit en wordt opgegooid, dit noemen ze opgooimolens die veel in het noorden van Nederland reizen. Zweefmolens kunnen ook in attractieparken of speeltuinen staan.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

De stoeltjes hangen aan kettingen op enige hoogte aan een draaischijf. Naarmate de snelheid toeneemt bewegen de passagiers steeds verder naar buiten (in de vorm van een uitwaaierende rok), wat een wee gevoel in de maagstreek kan veroorzaken. Ruimtevaarders worden met veel hogere snelheden rondgeslingerd om hun weerstand tegen g-krachten (traagheidskrachten) te trainen.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Skyflyer[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan modellen waarbij de molen uit een hoge paal bestaat, die de zitjes omhoog takelt en deze aldaar laat draaien. Deze variatie wordt de Starflyer of Skyflyer genoemd.

Wellenflug[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de Starflyer is er ook nog een Duitse variant die als Wellenflug of Wellenflieger bekendstaat. Deze zweefmolens hebben als bijzonderheid dat de middelste kolom wordt uitgeschoven waardoor de draaiende kap licht gekanteld kan worden. Vervolgens draait de middenkolom in tegengestelde richting waardoor de stoeltjes een golvende beweging maken.

Opgooizweefmolens[bewerken | brontekst bewerken]

Opgooizweefmolen

Bij een opgooizweefmolen zitten twee personen, kinderen of volwassenen, in een bakje dat omhoog geslingerd wordt door een medewerker. Deze zweefmolens staan veel in het noorden van Nederland. Er zijn er ook die overdag als draaimolen fungeren en in de avond als zweefmolen.

Kinderzweefmolens[bewerken | brontekst bewerken]

Zweefmolens die speciaal voor kinderen gebouwd zijn, worden kinderzweefmolens genoemd. Deze kleine variant is onderworpen aan dezelfde keuringseisen als de grote zweefmolens. Een voorbeeld hiervan is terug te vinden in het pretpark Julianatoren te Apeldoorn.

Permanente zweefmolens[bewerken | brontekst bewerken]

Permanente zweefmolens komen voor in onder meer pretparken zoals de Efteling, Bellewaerde, Walibi Holland, Attractiepark Toverland, Drouwenerzand of De Waarbeek, waarbij meer zorg aan de fundering besteed kan worden dan bij verplaatsbare molens. Zweefmolens in speeltuinen zijn meestal niet gemotoriseerd en niet voor hoge snelheden gemaakt, hier mogen de ouders of andere begeleiders voor de aandrijving zorgen. Hiervoor zijn ze voorzien van een horizontale staaf. De begeleider pakt deze staaf vast en rent dan rondjes, zodat de molen gaat draaien. Naarmate de techniek in de pretparken voortschrijdt, worden er steeds zwaardere eisen gesteld aan de veiligheid van inzittenden en publiek.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Swing rides van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.