Bevertjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bevertjes
Pluim
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Poeae
Geslacht:Briza (Trilgras)
Soort
Briza media
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bevertjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bevertjes (Briza media) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae) die op de Nederlandse en Vlaamse Rode Lijst staat als kwetsbaar. Aan de Belgische kust, in het Belgisch Maasgebied en in de Ardennen is de soort plaatselijk vrij algemeen. In Nederland ze vooral te vinden in Zuid-Limburg, langs de grote rivieren en op enkele plaatsen in Zeeland, elders is Bevertjes zeer zeldzaam. De plant hoort tot het geslacht trilgras dat de naam te danken heeft aan het bewegen van de aartjes door de wind.

Bevertjes is een vaste plant, die 20-50 cm hoog wordt. De plant vormt korte wortelstokken (rizoom), die aan het eind weer als spruit boven de grond komen en zich zo vegetatief kan voortplanten. De soort bloeit van mei tot augustus met een sterk vertakte bloeiwijze (pluim). De knikkende aartjes staan op lange stelen. Het tongetje tussen bladschijf en bladschede is stomp. De kelkkafjes zijn groen of paars gekleurd. De vrucht is een graanvrucht. Bevertjes vormt op grazige tamelijk open plaatsen een losse zode.

Plantengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Bevertjes is een indicatorsoort voor het droog heischraal grasland (hn) op kalkrijke bodem en voor het mesofiel hooiland (hu) subtype 'Kamgrasgrasland op kalkrijke bodem', twee karteringseenheden in de Biologische Waarderingskaart (BWK) van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bloei
Aartje met 3-12 bloempjes
Zode

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Briza media op Wikimedia Commons.