Bye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een bye is een sportterm die voornamelijk voorkomt bij tennis. Een bye kan echter ook bij andere sporten voorkomen, zoals boksen, cricket, darts, voetbal en schaken.

Wanneer een deelnemer een bye heeft ontvangen, betekent dit, dat diegene een vrijstelling voor die ronde heeft gekregen en dus zonder te spelen doorgaat naar de volgende ronde.

Wanneer voor een bepaald toernooi onvoldoende plaatsen beschikbaar zijn, of wanneer er een oneven aantal deelnemers is, kan aan enkele deelnemers een bye worden gegeven. Byes worden over het algemeen verleend aan de hoogst geplaatste deelnemers van een toernooi. Byes komen vrijwel alleen voor in de eerste ronde van een toernooi waarbij het afvalsysteem geldt. Bij toernooien waarbij alle deelnemers tot en met de laatste ronde blijven spelen, wordt de bye gegeven aan de oneven deelnemer. Doorgaans is dit de deelnemer met laagste score welke nog geen oneven is geweest.

Cricket[bewerken | brontekst bewerken]

Bij cricket is een bye een run die gelopen is door de battende partij, waarbij de bal niet geraakt is door de bat van de batsman of zijn lichaam. Een leg-bye wordt alleen geraakt door het lichaam van de batsman. Een bye telt wel voor het teamtotaal mee, maar niet voor de runs van de batsman.

Schaken[bewerken | brontekst bewerken]

Bij schaaktoernooien is het soms mogelijk om (naar eigen inzicht van de speler) een bye op te nemen, zodat een speelronde kan worden overgeslagen. Dit kan uitkomen wanneer de speler verhinderd is om de betreffende partij te spelen, of zichzelf een ronde rust wil gunnen. De speler ontvangt in dat geval een half punt. De meeste weekendschaaktoernooien bieden deze mogelijk.