Informatietechnologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Communicatietechnologie)
Deel van een serie artikelen over


––– Algemeen –––

Bouw · Communicatie · Elektronica · Engineering · Industrie · Informatie · Luchtvaart · Landbouw · Transport


––– Vakgebieden –––

Biotechnologie · Chemische technologie · Gerontechnologie · Hightech industrie · Voedingsmiddelentechnologie · Nanotechnologie · Techniek


Portaal Portaalicoon Technologie

Informatietechnologie (IT) of informatie- en communicatietechnologie (ICT) is een vakgebied dat zich bezighoudt met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder vallen het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases en websites, het onderhouden van computers en software en het schrijven van administratieve programma's. Dit gebeurt meestal voor bedrijven en de overheid.

Informatietechnologie is een discipline binnen de informatica. ICT duidt in het werkveld van ingenieurs vaak eerder op technische informatica, met de implementatie en de elektrotechniek die daarbij speelt, dan om de verwerking van informatie.

Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Zie IT-sector (Nederland) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Ruimtelijk Planbureau definieert IT en ICT als volgt: Onder informatietechnologie worden hardware-, softwareproducten en -diensten verstaan. Onder communicatietechnologie worden communicatieapparatuur en -diensten gerekend.

Het onderscheid tussen IT en ICT is in de loop van de jaren vervaagd. In de jaren 1970-80 werden computers en software tot IT gerekend. Tot de ICT behoorden modems, netwerken en protocollen voor gegevensoverdracht en zodoende ook een wezenlijk deel van de toenmalige telefonie.

Door de groei van de beschikbare bandbreedte voor het internetprotocol is het onderscheid tussen verschillende gegevensstromen kleiner geworden: telefonie vindt niet alleen meer via telefoonkabels plaats, televisie niet alleen maar via televisiekabels en radio wordt niet meer via de ether verzonden. Al deze kanalen worden inmiddels ook voor digitale gegevensstromen gebruikt. De computer 'standalone' heeft daarentegen aan betekenis verloren en daarmee is het verschil tussen IT en ICT minder duidelijk geworden.

De woorden IT en ICT zijn initiaalwoorden en worden daarom zonder punten geschreven. De juiste spelling volgens het Groene Boekje is in hoofdletters. In een aantal vakpublicaties, zoals in de Computable, wordt ICT in kleine letters geschreven, dus als ict.

Vakgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Beroepen[bewerken | brontekst bewerken]

Afkortingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Information technology van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.