Starter for 10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Starter for 10
Regie Tom Vaughan
Producent Tom Hanks
Scenario David Nicholls
Hoofdrollen James McAvoy
Alice Eve
Rebecca Hall
Dominic Cooper
Benedict Cumberbatch
Muziek Blake Neely
Première Vlag van Verenigd Koninkrijk 10 november 2006
Genre Comedy Drama
Speelduur 92 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Starter for 10 is een Britse film uit 2006 onder de regie van Tom Vaughan. De film is gebaseerd op het boek Starter for 10 (2003) van David Nicholls.

De film draait om Brian Jackson, gespeeld door James McAvoy, een eerstejaars student aan de universiteit van Bristol die een plek weet te bemachtigen in het University Challenge quiz team. Starter for ten ging in première op het Toronto Film Festival in september 2006.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De film speelt zich af in 1985 en vertelt het leven van Brian Jackson (James McAvoy), een eerstejaarsstudent aan de universiteit van Bristol. Hij is een begaafd maar lichtelijk wereldvreemd persoon, en sinds zijn jeugd fan van University Challenge. De bekende catchphrase van deze tv quiz -"Your starter for 10" is de titel van deze film. Kort na zijn arriveren op de universiteit grijpt hij de kans om mee te mogen doen met Bristol's University Challenge team. Dan wordt hij verliefd op zijn stijlvolle teamgenoot Alice (Alice Eve), hoewel hij meer gemeen heeft met een Joodse anti culturalistische vriendin, Rebecca (Rebecca Hall). Bovendien voelt hij zich gevangen tussen zijn nieuwe universitaire leven en zijn oude leven in Southend-on Sea, Essex.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal werd de film tussen 2006 en 2007 genomineerd voor 4 prijzen, waarvan hij er 1 won:

Soundtrack[bewerken | brontekst bewerken]

De soundtrack bestaat uit een collectie van Britse hits uit de jaren 70 en 80, met een knipoog naar liefde en romantiek.