Farynx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Keelholte)
Slokdarmhoofd
Pharynx
Hoofd en nek
Pharynx
Gegevens
Systeem Spijsverteringsstelsel
Zenuw Plexus pharyngicus
Ader Venae pharyngicae
Slagader Arteria pharyngica ascendens, arteria palatina ascendens, arteria palatina descendens
Naslagwerken
Gray's Anatomy 244,1141
MeSH A03.556.750
Dorlands/Elsevier p_16/12633198
TA A05.3.01.001
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Pharynx

De farynx[1] (Latijnse vormvariant: pharynx[1]) of slokdarmhoofd is het bovenste deel van het ademhalings- en spijsverteringsstelsel van veel gewervelden en volgt direct na de neus en mond, vlak voor de slokdarm. Bij zoogdieren is dit de plek waar het spijsverterings- en het ademhalingsstelsel elkaar kruisen.

De farynx wordt verder onderverdeeld in drie delen. Het hoogste gedeelte, dat zich direct achter de neus bevindt, wordt de nasofarynx genoemd. Dus de nasofarynx is de neus-keelholte. Het iets lagere, direct achter de mond gelegen gedeelte heet de orofarynx. Nog iets lager bevindt zich de hypofarynx of laryngofarynx, die loopt tot aan de larynx.

De term farynx wordt ook wel gebezigd als synoniem voor keel, alhoewel dit niet helemaal correct is. Het bovenste gedeelte van de farynx - de nasofarynx - wordt nog niet tot de keel gerekend. De keel herbergt verder, behalve het grootste deel van de farynx, ook nog de larynx (het strottenhoofd).

Aandoeningen[bewerken | brontekst bewerken]

Een ontsteking van het slijmvlies van de farynx, in de volksmond bekend als keelontsteking, heet in medische termen faryngitis.