Kiepwagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie ook Kipper (vervoermiddel) over dit onderwerp.
Scania kiepwagen met laatste achteras in gelifte positie
Ginaf kiepwagen lost de lading, de uitgeschoven hydraulische cilinder is duidelijk zichtbaar
Kleine zelfrijdende kiepwagen
Kiepwagen met knikbesturing, zoals deze te vinden is op bouwterreinen, steen-, zand- en kiezelgroeven
Zelfrijdende kiepwagen Liebherr T282B
Kiepwagen met driezijdige kipper.

Een kiepwagen, ook wel dumper genoemd, wordt gebruikt voor het transporteren van los stortgoed, zoals grind, zand, aarde, puin. Het materiaal wordt in de laadbak gestort door bijvoorbeeld een shovel of dragline, en wordt geleegd door deze aan de voor- of zijkant (bij zijdelings lossen) omhoog te vijzelen.

Kiepwagens kunnen zelfrijdend zijn of getrokken door een tractor. Deze laatste wordt veel als kipper in de landbouw gebruikt.

Grote zelfrijdende kiepwagens worden onder andere in de dagbouw van delfstoffen gebruikt.

Verschillende typen[bewerken | brontekst bewerken]

Materiaal[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn kiepwagens in verschillende soorten en maten. Hierbij is het terrein een belangrijke factor zoals ook de materialen die vervoerd moeten worden. Voor ieder soort materiaal bestaat er een effectieve kiepwagen. In de mijnbouw bijvoorbeeld, worden grote zelfrijdende kiepwagens gebruikt die delfstoffen vervoeren.

Weg of terrein[bewerken | brontekst bewerken]

Een kiepwagen voor de openbare weg heeft een kiepbak gemonteerd op het chassis achter de bestuurderscabine. De kiepbak wordt omhoog gebracht door een verticale hydraulische cilinder die op het chassis is gemonteerd en ook verbonden is met de kiepbak. Komt de kiepbak omhoog, dan wordt de achterklep ontgrendeld en gaat deze open, zodat het materiaal wordt gestort.

De kiepers met een kleine capaciteit hebben meestal één vooras en één achteras, van de vier wielen zijn er twee met aandrijving. Wordt ook in terrein gereden dan zijn er ook vierwielaangedreven (4x4) versies beschikbaar. Grotere versies hebben meer wielen, de achterassen hebben dubbele wielen aan elke kant en zijn bijna altijd aangedreven. Niet-aangedreven assen worden gebruikt om het extra gewicht van de lading te dragen. Niet-aangedreven achterassen kunnen worden gelift om slijtage aan banden te minimaliseren wanneer de vrachtwagen leeg of licht beladen is.

Ook zijn er kiepwagens die speciaal geschikt zijn voor ruw terrein; knikdumpers. Deze beschikken over een dubbele cardanaandrijving, waardoor het mogelijk is om zeer korte bochten te nemen op ruw terrein.

Bekende fabrikanten van grote kiepwagens zijn onder andere:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dump trucks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.