Minecraft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Minecraft
LogoMinecraft.jpg
Ontwikkelaar(s) Markus "Notch" Persson (2009-2011)
Jens "Jeb" Bergensten
Mojang AB
4J Studios (console-versie)
Uitgever(s) Microsoft Studios
Sony Computer Entertainment (PS3, PS4, PS Vita)
Datum van uitgave 18 november 2011 (Computer)
7 oktober 2011 (Android)
17 november 2011 (iOS)
9 mei 2012 (Xbox 360)
17 december 2013 (PlayStation 3)
3 september 2014 (PlayStation 4)
5 september 2014 (Xbox One)
15 oktober 2014 (PlayStation Vita)
Huidige versie 1.8.1 (client en server)
1.5.4 (launcher)
0.1.1 (Pi-Edition)
0.10.4 (Pocket-edition)
1.6 (Xbox 360)
1.06 (PlayStation 3)
Genre(s) Sandbox, adventure
Speelmodus Singleplayer, multiplayer
Engine OpenGL
Leeftijdsklasse PEGI: 7
USK: 6
Platform(s) Windows
OS X
Linux
Android (pocket edition)
iOS (pocket edition)
Xbox 360
PlayStation 3
Raspberry Pi
Xbox One
PlayStation 4
PlayStation Vita
Java-applet
Media Download, binnen de browser
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Minecraft is een computerspel uit 2011. Hierbij kan men in een uitgestrekt gebied kubusvormige objecten plaatsen op een rooster. Het spel bouwt automatisch een omgeving, met grondstoffen, tegenstanders, dieren, tunnelsystemen, bergformaties en meren. De speler heeft een eigen avatar, waarmee hij de omgeving actief kan aanpassen.

Het spel kan zowel op een server, met een LAN-verbinding of offline worden gespeeld, in het laatste geval door het te downloaden van de officiële website van Minecraft. De betaalde versie is inmiddels al meer dan 16 miljoen keer verkocht.[1]

Minecraft is een sandboxspel geschreven in Java en het werd aanvankelijk ontwikkeld door Markus Persson (alias Notch) en tegenwoordig door het door hem opgerichte bedrijf, Mojang AB. De officiële versie is in Nederland uitgekomen op 18 november 2011. Het werd gepresenteerd tijdens een conventie voor Minecraftspelers, genaamd MineCon 2011.[2]

Het spel

Minecraft is een zogenaamd openwereldspel, waarbij de speler vrij rond kan lopen door een virtuele wereld, zonder een vooraf vastgesteld doel. Het belangrijkste kenmerk van het spel is het reizen door en ontdekken van grotten en kerkers en het bouwen van gebouwen en voorzieningen. De speler kan grondstoffen delven, deze tot andere voorwerpen verwerken en vechten tegen monsters. Minecraft kent verschillende dimensies. De Nether, geïmplementeerd in de Alpha-versie op 30 oktober 2010, is de eerste extra dimensie die in Minecraft werd gemaakt. Later waren er plannen om een droomwereld toe te voegen, alhoewel dat uiteindelijk The End is geworden.

Nether

Sinds Halloween 2010 is het mogelijk om naar de Nether te reizen. De Nether wordt - net zoals de gewone wereld - willekeurig gegenereerd. Om in de Nether te komen moet de speler een portaal maken van obsidiaan en dat in brand steken, wat dan een paars portaal maakt. Als de speler gedurende vijf seconden in dat veld staat reist hij naar de Nether. Op de plek waar men terechtkomt in de Nether staat een portaal waarmee men weer terug naar de normale wereld kan reizen. Dit portaal ziet er hetzelfde uit als het portaal om naar de Nether toe te gaan. Er zijn minder verschillende soorten blokken aanwezig in deze dimensie dan in de normale dimensie.

Daarnaast zijn er vier verschillende wezens die leven in de Nether: Ghasts (vliegende, vuurbalspuwende wezens), zombievarkens (passief totdat ze worden aangevallen en als de speler er een raakt komen ze allemaal op hem af), Blazes (vliegende beesten die vuur naar de speler toe spuwen en die afkomstig zijn van monsterspawner) en magmakubussen, een soort slijmkubus die hoog kan springen met een springveer.

Vanaf Beta 1.6 is de Nether ook toegankelijk in multiplayer.

The End

Sinds de vierde prerelease van Beta 1.9 kan men naar The End (soms The Ender genoemd). Het is een duistere wereld van vliegende eilanden van endsteen, waar pilaren van obsidiaan op staan. Verder zijn er veel endermannen, en sinds Beta 1.9 prerelease 6 is er ook een Enderdraak, een nieuwe soort tegenstander. Spelers kunnen The End alleen verlaten door dood te gaan of de Enderdragon te verslaan. Als de speler voor de laatst genoemde optie kiest dan heeft de speler het spel "uitgespeeld" en volgt de aftiteling.[3]

Aanvankelijk was ontwikkelaar Persson medio mei begonnen met het ontwikkelen van een droomwereld, gedoopt tot de Sky Dimension. Hoewel de code al volledig functioneel was, gaf Persson aan dat hij het er lelijk uit vond zien.[4] Aan de screenshots te zien waren de grondstoffen vrijwel hetzelfde als in de normale wereld. Persson speculeerde dat zodra de speler ging slapen in zijn bed, er een geringe kans was dat hij of zij in de droomwereld, oftewel de Sky Dimension terecht zou komen. Aan de schermafbeeldingen is ook te zien dat de Sky Dimension ver boven de wolkenlaag ligt, te ver om te bereiken in de normale wereld. Wellicht zou de speler in theorie gewoon van een zwevend eiland naar de normale wereld kunnen springen, en héél misschien ook weer terug. In de toekomst heeft Persson wel het plan om de Sky Dimension toch volgens het oude concept in te voeren, dit in tegenstelling tot veel spelers die denken dat The End de Sky Dimension vervangt. Vanaf Beta 1.6 zat de Sky Dimension ook daadwerkelijk in de broncode van Minecraft, maar kan nog niet op legale wijze worden betreden. Wel is er een modificatie te downloaden die één bestand in de broncode verandert, zodat de werelden standaard als een Sky Dimension worden gegenereerd.

The Void

"The Void" (de leegte) is de laag onder de bodemsteen die alleen bereikbaar is door de onderste laag te breken. Als de onderste laag is gebroken, valt de speler naar beneden en gaat hij dood. De avatar van de speler kan alleen overleven als hij zich in de creative-modus bevindt, aangezien hij in deze modus kan vliegen. The Void is ook te vinden boven de reeds beschreven Nether.

De normale wereld

Dit is de wereld waar de speler begint en waar het personage leeft, dit kan bijvoorbeeld een graslandschap zijn. Alleen tijdens de creative-modus is de speler hier onsterfelijk.

Mobs

De dieren en monsters die men tegenkomt in het spel worden vaak mobs genoemd. Dit is de afkorting van het Engelse woord mobiles, dat soms in de spelindustrie wordt gebruikt als term voor beweegbare wezens. Sommige mobs zijn vriendelijk, sommige zijn neutraal en andere zijn vijandig.

Classic

De andere Minecraftspelversie heet "Classic", ook bekend als creatief (creative). Bij Classic zijn enkel de basisfuncties van het spel geïntegreerd. Zo kan de speler dingen bouwen en vernielen zonder zich zorgen te hoeven maken over aanvallen door computergestuurde vijanden of dodelijke lava of een fatale val. Dit kan alleen of met meerdere spelers tegelijk, op een multiplayerserver.

Platforms

Minecraft kwam origineel uit voor Java-ondersteunende platforms; Microsoft Windows, Mac OS X en Linux.

De "Pocket Edition"[5] kwam op 16 augustus 2011 uit voor de Sony Xperia Play. Deze is uitsluitend in Classic mode beschikbaar. Op 17 november kwam Pocket Edition uit voor de iPhone en de rest van de Android IOS telefoons op de OS versie loopt het vast bij het opstarten.

De "Xbox 360 Edition" was aangekondigd op E3 en is uitgekomen op 9 mei 2012.[6][7] In de Xbox 360-versie zal men met de normale controller spelen alsmede met de Kinect.[8][9] Deze Xbox-versie wordt niet ontwikkeld door Mojang maar door 4J Studios;[10][11] Persson heeft wel gezegd dat hij de Game Designer is en blijft.[12] In de Xbox 360 kan tot vier spelers split screen worden gespeeld. Gaming website XGN beoordeelde de Xbox 360-versie met een 9,2 in de recensie.[13]

Jaar Platform
2010 Browser, Linux, OS X, Windows
2011 Android, IOS
2012 Xbox 360
2013 PlayStation 3, Raspberry Pi
2014 PlayStation 4, Xbox One, PlayStation Vita, Windows Phone

Servers

Een andere mogelijkheid van Minecraft is het maken van een multiplayerserver. Deze server wordt bestuurd vanuit één punt, meestal een computer of een dedicated server. Het houden van een multiplayerserver maakt het mogelijk om, net zoals met een aantal modificaties in de singleplayer, spullen te creëren zonder ze ook werkelijk op te graven of te maken. Een van de meest gebruikte server mods van de hele Minecraft community is de Bukkit server.

Soundtrack

1rightarrow blue.svg Zie Minecraft - Volume Alpha voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Componist C418 bracht op 4 maart 2011 een album uit met alle nummers van minecraft: Minecraft - Volume Alpha.[14] Diezelfde componist bracht op 9 november 2013 een nieuw album uit: Minecraft - Volume Beta.[15]

Galerij

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties