Oliekevers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oliekevers
Mylabris quadripunctata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Familie
Meloidae
Gyllenhaal, 1810
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oliekevers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Oliekevers (Meloidae) zijn een familie van kevers. Ze danken hun naam aan de olie-achtige stof die wordt afgescheiden bij gevaar. Deze stof is irriterend, bijtend of blaartrekkend. Sommige soorten kunnen de olie van zich af spuiten.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

In de Benelux zijn de bekendere soorten de gewone oliekever (Meloe proscarabaeus) en de blauwe oliekever (Meloe violaceus). Deze twee soorten zijn zeer moeilijk uit elkaar te houden. Een zeldzamer soort is de sachembijenoliekever (Sitaris muralis). Ook de Spaanse vlieg (Lytta vesicatoria) is een oliekever. Oliekevers leven van planten. Het vrouwtje legt duizenden eitjes in een kuiltje op de grond. Als de larven uitkomen klimmen ze naar een bloem en klampen zich daar vast aan een bezoekend insect dat ze meevoert naar haar nest.

Larven[bewerken | brontekst bewerken]

De larven van oliekevers leven parasitair, meestal op solitaire bijen maar ook wel op sprinkhanen of krekels. De larven zijn hypermetamorf, wat wil zeggen dat ze twee verschillende larvestadia kennen waarbij het dier een ander uiterlijk krijgt. De larve leeft eerst van het ei dat zijn gastheer heeft afgezet en vervolgens, in het tweede stadium, van de voor dit ei bestemde voedselvoorraad die de bij heeft verzameld voor zijn nageslacht.

In Nederland waargenomen soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]