Pandit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pandita)
Baretembleem van de pandit

Een pandit (Devanagari: पण्डित्) is een hindoeïstische brahmaan die de vedische recitatie beheerst en een substantieel deel van de Veda's van buiten kent en de ritmes en melodieën kent om ze voor te dragen. Het woord is afkomstig van het Sanskriet woord panditá (पण्डित), dat geleerd of geletterd betekent, tegenover apanditá (अपण्डित), dat ongeletterd betekent. Pandit wordt vaak vertaald als wijze of filosoof. Het Engelse woord pundit (soms als pandit gespeld) is ervan afgeleid en betekent expert, alsook het Thaise woord bandit (บัณฑิต), dat dezelfde betekenis heeft, maar ook een titel is voor iemand die een academisch baccalaureaat heeft behaald.

Pandits worden ingehuurd om vedische gezangen voor te dragen bij vedische rituelen en andere gelegenheden, zowel publieke als persoonlijke (huwelijk, crematie, wijding huis etc.). Het is de bedoeling dat met een rustige geest wordt geluisterd naar de gezangen die bedoeld zijn voor spirituele verheffing en voor verlevendiging van de sfeer bij de gelegenheid.

Modern gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In het tegenwoordige India wordt pandit als een respectvolle titel gebruikt voor Indiase, als meester erkende klassieke musici (meestal Hindoes), zoals pandit Jasraj, pandit Pran Nath of pandit Ravi Shankar. Ook is pandit de aanduiding van een geestelijk verzorger vanuit de hindoeïstische levensbeschouwing.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]